Zwierend langs de Tien Geboden

AMSTERDAM - De zevende editie van het Holland Animation Film Festival biedt de komende dagen een bont overzicht van recente nationale en internationale animatiefilms. Het zijn veelal producties die binnen enkele minuten of zelfs enkele seconden naar een pointe toe werken. Niet zelden val je van het ene knap uitgevoerde geintje in het andere. In het beste geval blijft zo'n korte film je ook bij zoals het volstrekt eigenzinnige 'Music for an owl' van de Nederlandse animatiefilmer Ties Poeth die deze week in Utrecht zijn wereldpremière beleeft.

Belinda van de Graaf

Diegenen die de Grote Kerk van Breda zowel voor als na de recente restauratie zagen, zullen het gotische bouwwerk in 'Music for an owl' onmiddellijk herkennen. Tot in het kleinste detail tekende animatiefilmer Ties Poeth het pronkstuk van zijn stad uit. De restauratiewerkzaamheden staan in zijn elf minuten durende film echter niet centraal. Het zijn de dieren die in en om het gebouw leven die van Poeth alle aandacht krijgen, zoals een uil en haar twee jongen aan wie de film is opgedragen. Terwijl de restauratiewerkzaamheden vorderen en de seizoenen verstrijken, zien we het dierenleven in en om de kerk veranderen. De prachtige zwart-wit-beelden en de hemelse score van Flairck vinden hun apotheose in een volksfeest. Het is de dag waarop de restauratie is voltooid en uitgelaten kinderen witte balonnen de hemel insturen. Rakelings scheren ze langs het schoongepoetste bouwwerk waarvan we de bewoners inmiddels uitgebreid hebben leren kennen.

Behalve 'Music for an owl' beleeft ook een tweede Nederlandse animatiefilm deze week zijn wereldpremière. Het tien minuten durende '3 misses' van Paul Driessen toont op vermakelijke wijze hoe een aantal heren er maar niet in slaagt enkele dames in nood te redden. Driessen trekt een lijn van de prairie naar de moderne grote stad, waar verschillende dames hun noodkreten slaken. Het sprookjeselement wordt gevormd door de Zeven Dwergen die Sneeuwwitje de helpende hand proberen te bieden. Oplettendheid is geboden, want in een moordend tempo doet Driessen ook nog even De Gelaarsde Kat en Assepoester aan, om vervolgens ook nog even langs de Tien Geboden te zwieren.

Eregast van het zevende Holland Animation Film Festival is de gelauwerde animatiefilmer Gerrit van Dijk die op het afgelopen Nederlands Filmfestival al in de bloemetjes werd gezet omdat zijn film 'I move, so I am' - deze week opnieuw te zien in Utrecht - de Nederlandse film was die dit jaar het record aantal buitenlandse filmfestivals haalde.

Naast een hele reeks thematisch samengestelde blokken met onder andere 'scharnierfilms' uit Oost-Europa die rondom en na de omwentelingen werden gemaakt, en onafhankelijke animatiefilms uit Amerika, biedt het festival twee competities: de internationale competitie voor toegepaste animatie en de competitie voor studentenfilms uit Nederland en België.

Dat ook de stand van zaken op het gebied van de computeranimatie tijdens het festival uitgebreid aan de orde komt, spreekt bijna voor zich. De prachtig vormgegeven animatie 'Bingo' van de Canadees Chris Landreth doet niet onder voor het traditioneel uitgevoerde monnikenwerk van vele collega-animatiefilmers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden