Zwerversdoos vooral voor de kinderkamer

De veelbesproken zwerversdoos is een eigen leven gaan leiden. Het onderwerp van gesprek is niet meer het huisvestingsprobleem van de steeds groter wordende groep dak- en thuislozen in Rotterdam. Het gaat nu meer om de leuke, bizarre dingen die je kunt doen met zo'n doos.

Bij woningstichting 'Onze Woning' zijn na de presentatie, een week geleden, honderden brieven binnengekomen. Die zijn niet afkomstig van instellingen die interesse tonen in de doos als voorlopige behuizing voor zwervers, maar van particulieren die zo hun eigen ideeen over de doos hebben. Bij het Leger des Heils komen dagelijks tientallen telefoontjes binnen. G. Stoffers, directeur van het maatschappelijk centrum in Rotterdam, is het spuugzat. "Ik wil niets meer zeggen over die doos, wel over het probleem van dak- en thuislozen. De telefoontjes die wij krijgen raken kant noch wal."

Bellers en schrijvers willen de doos als speelhuisje voor de kinderen gebruiken, of als alternatieve kampeertent. Anderen zien er een lucratief handeltje in. In een telefoontje werd Stoffers gierend van het lachen gevraagd of de doos als grap bij een aankomend huwelijk kon worden gebruikt. Het stel had namelijk nog geen woning. Stoffers: "Ik begrijp daar niets van. Iedere keer als iemand met een oneerbiedig voorstel komt, vraag ik of diegene zijn woning ook ter beschikking wil stellen voor een dakloze. Nee dus. Nou dan moeten ze ook niet verwachten dat een dakloze zijn huisdoos wil afstaan."

Tot nu toe is het Leger des Heils drie keer op pad geweest met de dozen. In de zogeheten soepbus rijden medewerkers van het Leger 's nachts langs zwervers. Zij kunnen dan soep, een deken en een doos krijgen. Vijfentwintig waterafstotende slaapdozen zijn uitgedeeld. Ook op eigen initiatief hebben daklozen bij het maatschappelijk centrum dozen opgehaald. Reden was extra beschutting in de tochtige panden waar zij overnachten.

Tevreden kijkt Stoffers van het Leger des Heils op de afgelopen dagen terug. Toch ziet hij geen prettig toekomstbeeld in het vooruitzicht. "Het aantal dak- en thuislozen zal de komende jaren groeien met 3,5 tot 5 procent. Dit komt door vluchtelingen, mensen uit voormalig Joegoslavie, psychiatrische patienten die op straat komen te staan of gok- en drugsverslaafden die niet meer boven hun geldschulden uit kunnen komen. En het is nu al dweilen met de kraan open."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden