Zwerven van vader naar moeder naar zus

Na huisuitzetting in Breda kan gezin geen woonruimte meer vinden

Het is nu bijna een jaar geleden dat Ronald en de zwangere Brigitte van Seeters met hun zoontje uit hun huurwoning in Breda werden gezet. Hun spullen hebben ze opgeslagen in de kelder van hun vroegere Poolse buren, die ook hun huis uit moesten. Van Seeters had voor hen een sloopwoning geregeld, naar eigen zeggen in samenspraak met de woningbouwvereniging

"En toen ons hetzelfde overkwam, kon de corporatie niks voor ons doen", zegt Van Seeters. "Dat was de dag dat ons Nederland voor ons doodging. We hebben het vertrouwen verloren in de instanties. Niet in de mensheid." Boos schreef hij een brandbrief aan de media. In de hoop dat iemand hulp biedt. Hulp aan hen, maar ook aan de 7000 anderen die vorig jaar op straat werden gezet.

Ronald (40), Brigitte (28) en hun kinderen Luuk (2) en Anne van vijf maanden zijn tot zaterdag bij de pleegvader van Brigitte. Die omschrijft de situatie kortweg als 'klote', ook al omdat hij zelf in de schuldsanering zit en bij de psychiater loopt. Zaterdag gaan ze naar Ronalds ouders. Maar zijn moeder heeft een hartkwaal, en lang houdt ze het niet vol met het drukke gezin. Zondag of maandag vertrekken ze dus naar de zus van Ronald, die een ruim luchtbed voor hen klaar heeft liggen. En daarna zitten ze weer hier, in het rijtjeshuis van Brigitte's pleegvader. "We komen niet verder", zeggen de Van Seeters, die de moed er in willen houden, maar redelijk wanhopig zijn.

Over de situatie vóór die fatale dag in augustus, lopen de lezingen van het echtpaar en die van woningbouwvereniging Breburg totaal uiteen. Logistiek manager Van Seeters raakte twee keer werkloos. De huur werd niet betaald, de verzekering niet - nu kijken ze nog tegen een gat aan van circa 10.000 euro. "We zijn niet altijd even verstandig met geld omgegaan", weet Brigitte van Seeters. "Maar we zijn ook maar gewoon mensen."

Hoe dan ook, de familie kwam in de schuldsanering bij de Kredietbank en ging ervan uit dat die dan de huur betaalde, en reageerde niet op de aanmaningen van de woningcorporatie en de dwangbevelen van de rechter. Hun wereld viel dan ook in elkaar, zeggen ze, toen ze stante pede hun huis moesten verlaten.

Franklin van Rhoon, directeur wonen bij Breburg komt met een andere versie. Bij de Kredietbank hield de familie zich niet aan de afspraken, zegt hij, en daarom zijn ze uit het traject gezet. "Er zijn uitvoerige gesprekken geweest", zegt de directeur wonen. "Ze zijn niet zomaar op straat gezet. We proberen het zo lang mogelijk vol te houden, zeker als er kleine kinderen in het spel zijn." Nu noemt hij het 'hun eigen verantwoordelijkheid' om woonruimte te krijgen. "We zijn ruimschoots sociaal geweest."

Het thuisloze gezin heeft samen 1500 euro - Brigitte werkt 24 uur via de sociale werkvoorziening, meer lukt volgens haar niet vanwege een problematisch verleden. Ronald solliciteert zich rot, tevergeefs. Voor een woning zijn ze aangewezen op de particuliere sector. "Maar met ons inkomen vind je alleen een studentenkamer", zegt Ronald. "Politieke partijen hebben de mond vol van het gezin, maar als het erop aankomt dan laten ze je letterlijk barsten."

undefined

Een huurachterstand van 250 miljoen euro

Bijna 7000 huishoudens werden vorig jaar uit huis gezet, meldt Aedes, de landelijke vereniging van woningcorporaties.

Ruim 23.000 keer kwam een betalingsachterstand in 2013 voor de rechter. In 70 procent van de gevallen kon dus uitzetting worden voorkomen.

Er waren vorig jaar ruim 8 procent meer uitzettingen dan in 2012.

In 88 procent van de gevallen is de reden van gedwongen vertrek huurachterstand door de economische crisis.

De totale betalingsachterstand (huurschuld) bij woningbouwverenigingen is ruim 250 miljoen euro.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden