AfvalCoronacrisis

Zwerfvuilraper Dirk Groot stopt om corona-risico

Zwerfafvalraper Dirk Groot (de zwerfinator) uit Purmerend.Beeld Patrick Post

Zwerfvuilraper Dirk Groot, alias @Zwerfinator, heeft de grijptang even neergelegd. Hij vindt het corona-risico te groot. Hij roept collega-vrijwilligers op hetzelfde te doen.

“Ik heb echt geen smetvrees. Maar je weet niet wat je opraapt en hoe lang het er ligt. Waarom zou je het risico nemen? Zeker nu sommige wetenschappers zeggen dat het coronavirus op gladde oppervlakken, zoals plastic, redelijk lang actief kan blijven. Zwerfafval is bijna altijd in contact geweest met handen en monden.”

Uit een studie die eerder deze maand in het wetenschappelijke tijdschrift NEJM werd gepubliceerd, bleek dat het coronavirus Sars-Cov-2 wel enkele uren tot zeker 24 uur actief kan blijven op oppervlakten, zoals karton. Op plastic en op roestvrij staal mogelijk nog langer, tot drie dagen.

Groot, nummer 1 uit de Duurzame 100 van Trouw, roept zijn mede-zwerfvuilrapers in Nederland – en dat zijn er nogal wat – op heel voorzichtig te zijn. “Of beter nog: blijf thuis, raap geen zwerfafval.” Daar komt bij dat er veel minder zwerfafval op straat terechtkomt doordat mensen thuis zitten.  “Ik heb net even een wandelingetje gemaakt. Het is echt wonderbaarlijk schoon. En dat is al zeker een week zo. Heel uitzonderlijk.”

Ook voor Nederland Schoon hoeft het even niet

Nederland Schoon, een organisatie die voor het verpakkende bedrijfsleven zwerfafval tegengaat, riep eerder vrijwilligers op juist nu rondzwervend afval te gaan opruimen. Maar die oproep is inmiddels van de website gehaald. 

“Als iemand toch wil gaan opruimen, dan vragen wij om de algemene adviezen van het RIVM op te volgen”, aldus Helene van Zutphen, directeur van Nederland Schoon. Voor afvalrapers die toch naar buiten willen, heeft zij het advies: ga alleen of met één of twee gezinsleden op pad; raak geen zwerfafval aan zonder plastic handschoenen; gooi de handschoenen na gebruik weg; gooi zwerfafval direct in een afvalbak; blijf uit de buurt van kwetsbare mensen, en deel geen handschoen, grijper of drinkfles met anderen.

Lees ook:

Hoe Zwerfinator Dirk Groot en Peukenmeisje Bernadette Hakken zwerfafval te lijf gaan

Peuken, flesjes, blikjes, Dirk Groot , de Zwerfinator , en Bernadette Hakken , het Peukenmeisje , rapen ze op, al helpt dat weinig. Voorkomen van zwerfafval is hun eigenlijke doel. Op pad met de nummer 1 en nummer 60 van de Duurzame 100.

Zwerfinator raapte 20.000 blikjes en flesjes: Hielp het? Nee

De manier waarop het rijk zwerfafval meet is ondeugdelijk, zegt Dirk Groot, @zwerfinator. Hij heeft zelf een veel beter systeem, vindt hij.

Zwerfafval rapen helpt niet

Treurig nieuws voor al die vrijwilligers die in Nederland zwerfafval rapen langs de openbare weg: het helpt wel iets, maar het voorkomt niet. Het is een misvatting dat in een schone omgeving mensen minder makkelijk een blikje, flesje of snoepwikkel weggooien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden