Zwemparadijs

Deze zomer gaan we zwemmen. Vandaag lekker buiten, in de vinexwijk.

Het is verboden - de bordjes laten daar geen misverstand over bestaan - maar daar trekt een beetje puber zich natuurlijk niets van aan. Jongens klimmen op de leuning van de houten loopbrug en storten zich, schreeuwend van pure levensvreugde, in het water een paar meter lager. Proestend komen ze boven, waarna ze als apen langs de brugpijlers omhoog klimmen voor een nieuwe duik.

Een strandje, alom groen, helder water en een Scandinavisch aandoend uitzicht: midden in de vinex van Houten is de Rietplas een onvermoed pareltje. Het is een zwemplas, recreatieterrein, natuurgebied en ontmoetingsplek voor jong en oud ineen. Een gebied van 13 hectare waar zo'n beetje heel Houten het jaar door verpoost. 's Zomers om te zwemmen en te zonnen, 's winters om te schaatsen en voor de nieuwjaarsduik, de rest van het jaar om te trimmen, te wandelen of te vissen.

De Rietplas is het onvermoede pareltje van de op zichzelf al aangename gemeente Houten, die - ondanks de bijna 50.000 inwoners - een uitgesproken dorpse indruk maakt.

Houten ademt in alles de menselijke maat, precies zoals de 'bedenker' ervan, de stedenbouwkundige Robert Derks, voor ogen stond. Dat geldt ook voor de Rietplas. Die is groot, maar niet té groot. Eerder knus dan weids, vaker rustig dan druk. Een opgespoten strandje met vuilnisbakken, berkenboompjes in glooiend groen, een eilandje bereikbaar met een trekpontje, een

minuscuul natuurgebiedje met in het midden een ooievaarsnest. Nauwelijks parkeerplaatsen, maar wel fietsenrekken. Nergens een strandtent of terras, wel een betonnen tafeltennistafel en, zodra de temperatuur boven de 20 graden uitkomt, één zelfreinigend toilet. Dat wordt door een toevallig in de buurt wonende gemeenteambtenaar uit de grond getoverd voor de badgasten.

De Rietplas is omgeven door nieuwbouw, maar die wordt grotendeels aan het zicht onttrokken door het alomtegenwoordige groen. In het oog springen wel de 'vissershuisjes' aan de westkant van de plas. De vrolijk gekleurde houten woningen, verbonden door ranke loopbruggen, zorgen voor een ontspannen vakantiegevoel; alsof je in Zweden of Noorwegen bent.

"De Rietplas is een heerlijk plekje. Ik ben er echt trots op", zegt Margriet Krul, namens de gemeente Houten verantwoordelijk voor het beheer van het gebied. Ze is zojuist met rode konen op de fiets aan komen snellen. Krul is al dik twintig jaar inwoonster van Houten en woont vlakbij de Rietplas. "Ik kom er vaak. Gewoon om even lekker uit te waaien of voor een snelle duik op een warme zomeravond. Zoals zoveel Houtenaren doen."

Jacqueline Sak bijvoorbeeld. Zij woont vlakbij de plas in een straat die Toendrameer heet. Ze laat op een grasveldje haar hondje uit en stopt de poep in een plastic zakje. "Mensen die bij ons op bezoek komen kijken hun ogen uit als ze onze doodgewone woonstraat uitlopen en opeens aan de Rietplas staan. Ik kom hier iedere dag en ga nooit verhuizen. Als ik terugkom van vakantie, denk ik: waarom ben ik eigenlijk weggegaan?"

Net als veel andere omwonenden voelt Sak zich medeverantwoordelijk voor De Rietplas. Ze ruimt achtergebleven afval op en spreekt mensen aan die dat niet doen. "Maar het valt eigenlijk erg mee, met de rommel en de overlast. De meeste mensen gedragen zich keurig, ook de jongeren." En, het kan niet uitblijven: "Houtenaren zijn gewoon ontzettend trots op de Rietplas."

Bij het strandje aan de Bloementuin scharrelen de peuters Laura en Annemijn in het ondiepe water, bewaakt door hun moeders Rianne Slagt en haar schoonzus Michelle Overman. Slagt woont een paar straten verderop, Overman is op bezoek. Voor Slagt en haar man gaf de nabijheid van de Rietplas de doorslag toen ze op zoek waren naar een koopwoning. Ze heeft er nog geen dag spijt van gehad, vertelt ze. "Vorig jaar was Laura te klein, maar deze zomer gaan we hier bijna dagelijks naartoe. Ik kan het nog steeds niet helemaal geloven: ik hoef maar de deur uit te lopen om binnen een paar minuten op deze prachtige plek te zijn. Ik word er helemaal blij van."

Naar de Rietplas

De Rietplas ligt tussen de woonwijken de Tuinen, de Meren en de Mossen in Houten-Zuid. De plas is ontstaan toen zand werd afgegraven voor de bouw van de omliggende woonwijken. De plas wordt gevoed door kwelwater van de Utrechtse Heuvelrug. Schoon en helder, al ontstaat op warme dagen soms blauw- alg. De provincie Utrecht controleert de waterkwaliteit.

De Rietplas is op zijn diepst 13 meter. Aan de kant van het strandje bij de Bloementuin is het water afgezet tot een veilige diepte van 1.20 meter. Let op: toezicht ontbreekt; ouders worden geacht op hun kinderen te letten. Dat is tot dusver altijd goed gegaan.

De Rietplas trekt steeds meer mensen van buiten. Wie de plas wil bezoeken, kan het best op de fiets komen; auto's kunnen er nauwelijks parkeren. Ook horecavoorzieningen ontbreken. De toegang is gratis.

Tips

Heeft u een favoriete zwemplek? Mail naar zomertijd@trouw.nl. Binnenkort plaatsen we een overzicht van alle tips.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden