Zwemmers keren TZA de rug toe

AMSTERDAM – De zwemmers van Top Zwemmen Amsterdam (TZA) gaan definitief een eigen ploeg oprichten. Ze hebben dit gisteren in een gesprek met het bestuur van TZA laten weten. Marleen Veldhuis, Johan Kenkhuis, Thijs van Valkengoed, Rineke Schinkel en Bas van Velthoven willen verder onder coach Fedor Hes en krijgen hiervoor bij TZA niet de mogelijkheid. ,,We hebben de plannen van het nieuwe TZA aangehoord”, lichtte Johan Kenkhuis toe. ,,Een terugkeer van Fedor is uitgesloten. We zijn er allemaal zeker van dat we met hem verder willen. Er is daarom geen toekomst voor ons meer bij TZA. We hebben dat het bestuur laten weten”, aldus Kenkhuis.

Volgens TZA zal Chantal Groot, afgelopen week nog actief bij de wereldkampioenschappen kortebaan in Indianapolis, haar carrière bij de Amsterdamse ploeg voortzetten. Het bestuur betreurt het vertrek van de anderen, maar respecteert de keuze van de zwemmers. ,,Het is jammer, maar we hebben begrip voor de weg die ze willen inslaan”, reageerde Michiel Bloom namens TZA.

,,Het is vooral fijn dat we nu duidelijkheid hebben. We kunnen nu verder met een nieuw team dat we willen klaarstomen voor de Spelen in Peking. Technisch directeur Hans Elzerman gaat de ploeg en begeleidingsstaf komende weken vormgeven. We zullen ons meer richten op opleiding van talenten, maar voor het zwemmen is dat alleen maar goed.”

TZA liet Hes na de Spelen weten niet met hem verder te gaan omdat de prestaties in Athene tegenvielen. Geen van zijn pupillen wist individueel de finale te halen. Bij de WK kortebaan afgelopen week in Indianapolis leidde Hes Veldhuis in zijn laatste klus voor zijn oude werkgever naar goud en brons, maar dit resultaat heeft het bestuur niet op andere gedachten kunnen brengen.

Bloom: ,,Het gaat en ging ons om de Olympische Spelen. Natuurlijk was de prestatie van Marleen mooi, maar we hebben een lijn ingezet en willen daar niet van afwijken. De deur voor de zwemmers blijft echter altijd open, mocht het met de eigen ploeg niet lukken. We blijven bij TZA topsportfaciliteiten bieden. Door het verlies van een aantal sponsors hebben we moeten inleveren, maar door een intensievere samenwerking met de KNZB blijft het voeren van een goed programma mogelijk.”

Veldhuis, Kenkhuis en de andere zwemmers zullen nu zelf op zoek moeten naar sponsors. ,,We hebben er vertrouwen in dat we ze op korte termijn vinden”, liet Kenkhuis gisteren weten. ,,Achter de schermen is de afgelopen weken al veel werk verricht. We willen hetzelfde programma en dezelfde faciliteiten als bij TZA en denken dat het mogelijk is. We hopen zo snel mogelijk te kunnen beginnen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden