Zwemmers halen de finales, maar geen medailles

Van een onzer verslaggevers SEVILLA - Met heftige golfbewegingen slaat de Nederlandse zwemploeg zich door de Europese titelstrijd in Sevilla heen. Eerst een bedrukte stemming op de openingsdag, gevolgd door een geloof in wonderen na het goud van Wouda en het zilver van de estafetteploeg. Waarna iedereen gisteren weer met beide badslippers op de hete tegels rond het bassin van San Pablo belandde.

Echt slecht was het allemaal niet, al sprak Pieter van den Hoogenband over “wéér een verloren medaille”. En dat was wat er aan ontbrak op een dag dat liefst vijf finaleplaatsen werden bereikt. Ze werden eerder plichtmatig afgehandeld dan met de sprankeling van een dag eerder. Carla Geurts reikte op de 400 meter vrije slag het hoogste, maar niet verder dan de meest ondankbare plaats, de vierde. “Maar dit was voor mij hier het maximaal haalbare”, aldus de bronzen medaille-winnares van twee jaar geleden. Kirsten Vlieghuis gleed zelfs nog verder af. Tijdens de Spelen van Atlanta was ze op het onderdeel verrassend derde geworden; het van aanmerkelijk minder kaliber zijnde EK leverde slechts een vijfde plaats op. Volgens haar trainer Jacco Verhaeren, breekt het Olympisch seizoen haar nu op. “Ze is veel later met trainen begonnen dan vorig jaar en bovendien heeft ze deze winter het World Cup circuit gezwommen. Dat kost veel energie. Een jongen als Marcel Wouda blijkt dat wel te kunnen, maar die heeft me dit jaar al vaker verbaasd.”

Groot moet bij de Nederlandse olympische deelnemers de bewondering zijn voor een zwemster als Michelle de Bruin, die in Ierland een held werd met haar Olympische successen, maandenlang werd geleefd en er in Seville gewoon weer staat. Titels op de 200 vrij en 400 wissel wisselde de echtgenote/pupil van voormalig discuswerper Erik de Bruin gisteren af met zilver op de 400 vrij. Pas op de laatste baan werd ze voorbij gestreefd door Dagmar Hase, de Duitse die in Atlanta door De Bruin als olympisch kampioene was onttroond.

“Het was mijn zesde race in drie dagen, dat was op de laatste honderd meter te voelen”, aldus De Bruin. “Ik ben natuurlijk niet blij dat ik ben verslagen. Maar nu het toch is gebeurd, ben ik wel blij dat de voormalig olympisch kampioene het vonnis voltrok.” Vandaag neemt de Ierse een rustdag, waarna met de 200 wisselslag en 200 vlinder nog twee potjes op het Zuidspaanse vuur staan te sudderen.

Pieter van den Hoogenband had na zijn wederopstanding van woensdag vast op een podiumplaats gerekend, maar hij greep op de 100 vrij wéér mis. 's Morgens had hij zich tijdens de serie in de baan naast Popov nog kiplekker gevoeld, maar in de beslissende sessie moest hij na een slechte start hard werken, waar de PSV'er normaal op zijn techniek kan vertrouwen. “Ik heb hier moeite met mijn start omdat de blokken erg dik zijn. Ik ben al niet de soepelste, en dan moet ik nog dieper buigen, waardoor ik niet goed weg kan komen. Ik had het idee dat er een 49.5 had ingezeten, goed voor een (bronzen, red) medaille. Maar na zeventig meter zag ik weer het wit achter mijn ogen. Dit is al de tweede medaille die ik laat liggen. Misschien heb ik toch te makkelijk naar dit toernooi toegeleefd.”

De 4x100 vrije slag estafette van de vrouwen mist een of twee vedetten van het vroegere kaliber Marianne Muis of Karin Brienesse om de oude reputatie van medaille-fabriek nu nog te kunnen waarmaken. Het kwartet Van Hofwegen, Postma, Masseurs, Valen reikte niet verder dan de zesde plaats in de matige tijd van 3.47,05. Suze Valen had vlak daarvoor haar Europese debuut op de 100 rug afgesloten met een achtste positie. Ze was 's avonds weliswaar een fractie sneller dan in de series, maar de jonge zwemster was het zoveelste lid van de Nederlandse equipe dat er niet in slaagde in Sevilla een persoonlijke toptijd neer te zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden