Zwemmen kan nog, dankzij vrijwilligers

Achterhoekers runnen zelf het plaatselijke zwembad

Jonge kinderen joelen, terwijl dakdekkers hun bestelbus inpakken. Vier uur in Lichtenvoorde. Nu al valt de avondschemering in. Zwembad Meekenesch stroomt vol moeders en vaders met hun kroost. Tijd voor zwemles. Dat is anno 2013 best bijzonder. Het binnenbad was bijna verdwenen. De gemeente vond het te duur. Maar dankzij 17.000 ingezamelde handtekeningen is het binnenbad per 1 januari verzelfstandigd, inclusief een nieuw dak. Burgers runnen Meekenesch voortaan.

Vijf moeders op een rij knikken instemmend: het bad is nu veel fraaier. Vanachter een nieuwe glazen wand zien ze hun kinderen ijverig baantjes trekken met een zwemplank. Zo'n zitje voor ouders was er nooit in Meekenesch, dat dateert van 1975. Het buitenbad sloot in 1996, vertelt voorzitter Frits van Lochem van de zwembadstichting. Hij was ooit lokaal wethouder. Zoals de meeste gemeenten in de Achterhoek fuseerde Lichtenvoorde in 2005. In de hele streek spelen nu zwembadkwesties.

"De gemeente Oude IJsselstreek is hier al komen kijken", zegt Van Lochem. Alle herindelingen en ook de bezuinigingen leidden tot het schrappen van gemeentebaden, ook in Oost-Gelre (Groenlo en Lichtenvoorde). Zelfs met jaarlijks 100.000 bezoekers, zoals bij Meekenesch. Twaalf gemeentelijke personeelsleden werkten daar ooit. 's Zomers en met Kerst was het bad altijd dicht. Flexibele openingsuren bleken onverenigbaar met ambtelijke werkschema's.

Fusiegemeente Oost-Gelre besloot in 2010 tot sluiting van het bad. Er moest jaarlijks 450.000 euro op bespaard worden. Bij zwem- en poloclub Livo ontstond het idee om Meekenesch dan maar zelf te runnen. Anderen haakten aan. In Lichtenvoorde en buurdorpen gingen petities rond. Zeventig vrijwilligers meldden zich. Dak, entree en douches werden opgeknapt met opgepot gemeentebudget: reserves voor achterstallig onderhoud die bij sloop in de lokale schatkist zouden vloeien.

De subsidiekraan blijft een beetje open, vertelt penningmeester André Bloemberg. Jaarlijks 140.000 euro gemeentebijdrage blijkt beter behapbaar. Een deel van het wegbezuinigde personeel keert op andere wijze terug. De gemeente detacheert de zwembadtechnicus. Een aantal zwemleraren begon een commerciële zwemschool. Meekenesch verzorgt zelf geen zwemles, maar verhuurt het bad. De zaterdag is voor de zwemclub. In vakanties zijn er voortaan wél jeugdactiviteiten.

Veel Achterhoekse plattelandsgemeenten staat zoiets te wachten. Zo besteedt Bronckhorst nu vier gemeentebaden aan, inclusief totale bruidsschat van 3,2 miljoen euro. Is er onder de bevolking geen belangstelling in Hengelo (Gld.), Steenderen, Vorden en Zelhem, dan sluiten ze. In Steenderen zijn de lokale aardappelspecialist Aviko en de dorpsraad in gesprek over samenwerking. In Winterswijk ging in 2011 het gesloten strandbad weer open, nu gerund door vrijwilligers.

Bloemberg en Van Lochem zien de doorstart van Meekenesch als tegenreactie op schaalvergroting en bevolkingskrimp die in de Achterhoek merkbaar worden. Bloemberg forenst naar Arnhem, maar blijft in Lichtenvoorde wonen. "Instandhouding van onze voorzieningen is voor mij de reden om aan dit project mee te doen", zegt hij. "Echt, een forensentaks zou funest zijn voor deze streek." Zonder Meekenesch zou de zwemclub uiteindelijk stoppen, vermoedt hij: "De aanwas droogt op." Van Lochem: "Je zou dan naar 'Bahia' moeten over de grens in Bocholt. En dat kost wat."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden