Zwemmen in brak opgepompt water

ALMERE - Een zwembad dat geen liter leidingwater vraagt, zo goed als geen chemicalien om bacterien buiten boord te houden en geen gas om het water op een aangename temperatuur houden. In principe moet het kunnen. De techniek is er en er zit in de Nederlandse bodem genoeg grondwater om alle 950 zwembaden te vullen, als je het er ook maar weer in terugpompt.

DICK RINGLEVER

Eric Siemons, bedrijfsleider bij het sportcentrum Olympique in Almere, tekent snelle lijnen op papier. Het principe lijkt eenvoudig. Je boort een pijp de grond in, zo diep dat je op de scheiding van zoet en zout water terecht komt. Daar zit warm brak water dat je oppompt, vervolgens naar een warmtepomp leidt die er nog een paar graden bovenop doet tot het bij een temperatuur van 32 graden in het zwembad wordt geloosd om na gebruik gefilterd via een tweede pijp weer in de grond te worden teruggepompt.

Zo eenvoudig blijkt het later niet helemaal, maar het principe staat als een huis. Kuuroorden als die in Nieuweschans, Arcen en Thermae 2000 in Valkenburg passen het toe, evenals een aantal grote bedrijven, dat het systeem gebruikt voor koeling. Alleen met dit grote verschil: na gebruik gaat het water daar het riool in. In het plan van Siemons en zijn compagnon, de bedrijfseconoom Sebo Luursema, komt het gefilterd weer terug in de grond om later weer te worden opgepompt. Zwemmen in gerecycled water.

De ontwerpers traden er vorige zondag voor het eerst mee in de publiciteit in het Vara-programma Vroege Vogels (vanmiddag volgt de tv-versie) en leken meteen te scoren. Onder de tientallen reacties waren er vijf van gemeentelijke zwembaddirecties die om documentatie vroegen.

Aanleiding voor de alternatieve sprong in het diepe vormden voor Siemons de steeds groter wordende financiele problemen van de zwembaden. "Je ziet er veel langzaam afglijden om uit de kosten te komen. De thermostaat wordt wat lager gezet, op stille uurtjes gaan de deuren dicht en schoolzwemmen wordt afgeschaft. Dan raak je al gauw in een neerwaartse spiraal, omdat je doelgroepen gaat missen. Baby's, de klanten van later, kun je niet een temperatuur van 28 graden aandoen. Bejaarden ook niet."

Naar zeggen van Siemons is dat niet nodig. Afgezien van het boren en de eenmalige aanschaf van de installaties ('een ton of zo') kunnen de kosten al gauw met de helft omlaag, omdat enorme hoeveelheden water kunnen worden bespaard.

"In de zwembadwereld geldt de vuistregel, dat elke bezoeker 30 liter water 'verbruikt'. Dat betekent dat, wanneer er op een dag 200 bezoekers komen, er aan het eind van de dag 6 000 liter moet worden geloosd. Als je dat kapitaliseert - 150 miljoen zwembad-bezoekers per jaar - kom je op een totale besparing van 4,5 miljard liter."

In geld uitgedrukt, rekent hij voor, betekent dat een jaarlijkse besparing van 4,5 miljard gulden, "want een kuub leidingwater kost, inclusief verwarming en rioolbelasting, al gauw een tientje."

Een ander voordeel noemt hij dat er minder chemicalien nodig zijn. Die moeten er nu wel in omdat de Wet hygiene en veiligheid strenge regels voorschrijft tegen bacteriele vervuiling.

Siemons: "Het enige middel daartegen is chloor. Elke liter zwembadwater bevat 1,2 milligram chloor. En omdat chloor basisch is moet er - om het water te neutraliseren - ook weer zoutzuur in om de vereiste zuurgraad op 7,3 tot 7,6 te houden. Brak grondwater heeft zelf een zuurgraad van 7.6 tot 7.9. Daar hoeft dus nog maar heel weinig chloor in."

Siemons zegt voorlopig met zijn plannen nog niet te veel aan de weg te zullen timmeren. "We wachten eerst de reacties af, dan zien we verder." Problemen met boorvergunningen verwacht hij niet "omdat we het water weer schoon terugpompen."

Bij de Vewin, de vereniging van waterleidingexploitanten, denkt men daar echter anders over. De provincies zijn zeer terughoudend met het verlenen van vergunningen, weet een woordvoerder uit ervaring.

"En er gelden al helemaal strenge regels als het water weer wordt geinfiltreerd. Dat moet dan zo'n beetje de kwaliteit van drinkwater hebben."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden