Zwemmen als een zeemeermin is zo makkelijk niet
De trend 'mermaiding' maakt een (meisjes)droom waar; zwemmen als een zeemeermin, met een staart. Het is daarbij ook een stevige workout: "Niet wapperen met je benen, gebruik je buikspieren!"
Zittend op de rand van het zwembad steek ik mijn voeten in een staart en probeer daarna de rest van de stof omhoog te rollen tot aan het bovenstukje van mijn bikini. Het moet geen charmant gezicht zijn. Na een kleine worsteling is mijn 'staart' aan. Ik wapper met mijn voeten en kijk naar het kleurige patroon van de strakke lycrastof om mijn benen. Vandaag ben ik even een zeemeermin.
In het zwembad in Zeist legt Marijke Pie (28) uit hoe dat moet. Van huis uit is ze fotograaf en nog steeds werkt ze in de fotodetailhandel, maar onlangs richtte ze de Meermin School Nederland op. Cursisten komen uit heel Nederland op haar lessen af. De één vanwege een fascinatie voor zeemeerminnen, de ander omdat het een serieuze workout is, waarover later meer.
Naast mij zit Gianna Kerdijk (22). Blonde lange haren, een lichtblauwe bikini, zeemeermin-fan. Jaren geleden zag ze op televisie de serie 'H2O: Just Add Water' over vriendinnen die door een betovering in zeemeerminnen veranderen zodra ze in aanraking komen met water. "Dat wilde ik ook." Ze kocht een monovin, denk aan twee flippers die aan elkaar vastzitten, en leerde via filmpjes op YouTube hoe dat moet, zwemmen als een zeemeermin.
Betoverend wezen
Mermaid Hannah - de artiestennaam van het Britse onderwatermodel, actrice en natuuractiviste Hannah Fraser - is een van de grote voorbeelden voor Gianna en de andere cursisten. In haar filmpjes glijdt ze als een betoverend wezen door het water, met een glanzende, kleurige staartvin en haar lange haar achter zich aan. Moet te doen zijn, lijkt mij. Maar zwemmen als een zeemeermin blijkt allesbehalve makkelijk.
De eerste stap: rekken en strekken en de heupen loskrijgen. Daarna duikbrillen en snorkels op. Om de beurt moeten we met een plankje in onze handen van de ene kant van het zwembad naar de andere kant, met ons hoofd onder water en de billen deels boven het oppervlak. Senioren aan de andere kant van het bad aanschouwen het geheel met verbaasde blikken. De zwembadbeheerder maakt foto's.
Mijn beurt. Armen strekken, afzetten en gaan. Ik kom in eerste instantie amper vooruit. Pie, die mee zwemt om te kijken of de bewegingen goed zijn, legt uit dat je niet vanuit je knieën moet zwemmen. "Gebruik je buikspieren, ga niet met je benen wapperen." Hijgend haal ik de overkant. Lastig. Ik blijk het gelukkig niet slecht te doen en terug gaat al stukken beter.
Tekst loopt door onder afbeelding.
Als iedereen een paar banen heeft geoefend mogen we 'los' door het bad zwemmen zonder snorkel. Het voelt echt bevrijdend en ik waan mij even Ariël, Disneys 'Kleine zeemeermin'. Op verzoek van de cursisten trekt Pie haar eigen staart aan.
'Oh's' en 'ah's' schallen door het zwembad als ze uit de kleedkamer komt met nog enkel haar bikini aan. Het bovenstuk glimt en glittert. Haar staart, in parelmoer, goud en turquoise, liet ze op maat maken in de Verenigde Staten en weegt 15 kilo. De hele outfit kostte 3000 euro. Het uiteinde van de staart is een stuk groter dan onze 'oefen-vinnen'. "Daarmee kan ik sneller door het water", legt ze uit.
Glijmiddel
De staart is gemaakt van siliconen en zo strak dat Pie glijmiddel nodig heeft om het aan te trekken. Dat duurt even maar dan ligt er ook een 'echte' zeemeermin in het water.
Cursisten discussiëren over haar techniek. "Ze is een echte professional", zegt Katja Hobbelen (30) uit Arnhem. Zij leerde Pie kennen via de Fantasy-scene, waarbij mensen bijvoorbeeld verkleed als ridders en elfen naar bijeenkomsten gaan en rolspellen doen.
Net als Pie is Hobbelen duikster. "Dit leek me wel leuk om een keer te doen", verklaart ze haar aanwezigheid. Het lijkt volgens haar niet op duiken. "Het is een andere beweging en natuurlijk zijn je benen hier gedwongen bij elkaar."
Pie kan eindeloos onder water blijven. Zwemmen als zeemeermin is afgeleid van het free diven: het vrijduiken waarbij je op één ademteug, met behulp van een loodgordel, tot tientallen meters diep onder water gaat.
Dit voorjaar behaalde een Nieuw-Zeelander een record door 122 meter diep te duiken, waarbij hij 4 minuten en 24 seconden zijn adem inhield.
Na een half uur zwemmen met een staart, zoek ik de kant op. Ik voel nu al mijn buikspieren en reken op flinke spierpijn de volgende dag. Hoewel ik geen zeemeermin-ambities heb, vind ik het zwemmen met staart als workout erg leuk. Je traint je hele lichaam.
Doordat je zo moet focussen op techniek en ademhaling, werkt het tegelijk ontspannend.
Twee vriendinnen uit Assen maken nog snel wat foto's met hun onderwatercamera. En ze willen natuurlijk op de foto met Marijke Pie.
In de kleedkamer worden tips over staarten en monovinnen (dus zonder strakke stof om de benen) uitgewisseld.
Volgens Pie kan iedereen leren zwemmen als zeemeermin, ook mannen. Haar grote voorbeeld is de Russische meervoudig kampioen freediver Alexey Molchanov. "Zijn techniek is ontzettend mooi en zijn bewegingen heel vloeiend. Het lijkt alsof het hem geen enkele moeite kost." Lachend: "Hij is geen meerman, maar zou zeker een goede kunnen zijn."
Meermin-school
Iedereen (dus ook mannen) ouder dan 15 jaar mét zwemdiploma A en B kan leren zwemmen als een zeemeermin (-man). Meermin School Nederland geeft in samenwerking met ESKO Diveworld cursussen in zwembad Dijnselburg in Zeist. Er zijn drie niveau’s die elk uit drie lessen bestaan. Bij niveau 1 ligt de nadruk op rekken en strekken, techniek en materialen. Niveau 2 draait om uiterlijkheden van een meermin: make-up, accessoires en poseren voor film en video. En voor vrouwen niet onbelangrijk: welk topje het beste blijft zitten. Niveau 3 staat in het teken van de beginselen van freediven. Zo leer je langer onder water blijven. Een cursus van 3 lessen kost 300 euro. In november is er nog plek. Andere data gaan in overleg. Voor meer informatie: www.meerminschool.nl