Zweedse vorstin voelt zich 'machteloos' tegenover media

Koningin Silvia verweert zich tegen slechte pers voor koning

De Zweedse koningin Silvia heeft voor het eerst commentaar gegeven op de beschuldigingen tegen haar man, koning Carl Gustaf. Deze zou banden hebben met de onderwereld en dubieuze nachtclubs hebben bezocht. Journalisten beschreven deze voorvallen in hun boek 'Carl Gustaf XVI - de onwillige monarch' dat uitkwam in november 2010. De koning trachtte destijds in een interview de beschuldigingen te ontkrachten, maar deed dat zo hakkelend en nerveus dat zijn populariteit een flinke duikeling maakte. Veel Zweden vonden dat zijn dochter kroonprinses Victoria de troon moest overnemen.

Na de publicatie van het boek was het Zweedse koningshuis herhaaldelijk middelpunt van incidenten. De zaak culmineerde toen de Zweedse krant Expressen een foto publiceerde waarop twee vrouwen seks hebben en de koning toekijkt. Vorige maand bleek dat de controversiële foto een vervalsing was.

In een openhartig tv-interview waarin Silvia terugblikte op het afgelopen jaar noemde zij de beschuldigingen 'enorm pijnlijk'. "Het is een situatie waarin je totaal machteloos bent. Het is altijd de ander, die het laatste woord heeft," zei de vorstin. "Ze schrijven dat ik bijna instort, een depressie heb en rondloop met zelfmoordgedachten." Silvia heeft moeite met dergelijke krantenkoppen. "Er zijn mensen die me zeggen: waarom ontken je het niet? Maar je kunt niet elke dag iets ontkennen."

Ook kroonprinses Victoria kwam aan het woord. Zij noemde 2011 een 'erg moeilijk jaar'. In oktober nog kreeg haar vader onder uit de zak in de pers omdat hij als voorzitter van de World Scout Foundation een eremedaille had uitgereikt aan de Saoedische koning Abdoellah. Het Zweedse ministerie van buitenlandse zaken bleek helemaal niet op de hoogte van deze plechtigheid.

Pers en koningshuis staan op gespannen voet met elkaar. Zweden kent geen perscode zoals Nederland. In 2010 stuurde de vorstin een persoonlijke brief naar een tv-baas na onthullingen over het vermeende nazi-verleden van haar Duitse vader. Dit leidde tot een diepgaand onderzoek.

In augustus dit jaar bevestigden onderzoekers dat haar vader in het kader van de 'Arisierung' inderdaad een fabriek had overgenomen van een joodse zakenman in Berlijn. Het bleek echter dat hij de fabriek had geruild tegen een plantage in Brazilië, waardoor de betrokken man kon emigreren. Haar vader deed wel zaken met het Duitse naziregime, maar was niet 'fout'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden