Zweedse rabarbercrumble

Snijd de onderkanten van de stelen af. Snijd de stelen in stukken van 2-3 centimeter lengte. Was de rabarber in een vergiet onder koud stromend water en laat de groente goed uitlekken. Meng de stukjes rabarber met de suiker en het aardappelmeel in een kom. Vet de bakvorm in en verdeel het rabarbermengsel over de bodem. Meng in de kom de bloem met de suiker en de in stukjes gesneden boter met het citroenrasp en het zout. Kneed met koele hand snel een kruimelig deeg. Of doe alle ingrediënten in de keukenmachine en meng snel tot een kruimeldeeg. Verdeel het deeg over de rabarber. Zet de vorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de crumble in 25-30 minuten gaar en goudbruin. Serveer lauwwarm met room, crème fraîche, (boeren) yoghurt of -roomijs.

Bij vrienden in Stockholm had de heer des huizes de lunch voor ons bereid. Het nagerecht was deze supereenvoudige rabarbercrumble. Heerlijk met lobbig geslagen room, crème fraîche, volle boerenyoghurt of -nog lekkerder -boerenroomijs. Ga voor yoghurt of andere zuivelproducten, maar ook voor verse groente (zoals de rabarber), fruit en wijn eens naar een van de boerderijwinkels in ons land. Donderdag 23 juni ging de Week van het Platteland van start. Tot en met zondag 26 juni zetten boeren en tuinders in heel Nederland hun deuren open. Iedereen kan kennismaken met de ondernemers, de boerderijdieren en (h) eerlijke producten. Adressen op www.vriendenvanhetplatteland.nl

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Maak de rabarber schoon door de bladeren en de witte stengelvoet eraf te snijden. (Kasrabarber en jonge rabarber hoeven niet geschild te worden. Oude(re) rabarber met een taaie schil moet wel van boven naar beneden met een mes worden afgeschraapt, zodat de draden eraf worden getrokken.)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden