Zweedse marine woedend om vreemde duikboot

Een Zweedse mijnenveger (links) en een wachtschip zoeken in de Namdo Baai in Zweden naar een verdacht buitenlands vaartuig. Beeld reuters
Een Zweedse mijnenveger (links) en een wachtschip zoeken in de Namdo Baai in Zweden naar een verdacht buitenlands vaartuig.Beeld reuters

De Zweedse schout-bij-nacht Anders Grenstad heeft vandaag in stevige bewoordingen de onderzeese activiteiten bij Zweden veroordeeld. 'Het is zeer ernstig dat we zoeken naar iets of iemand die de Zweedse territoriale integriteit heeft geschonden', aldus Grenstad.

Zondag is driemaal een melding gemaakt van een vaartuig en daar zijn er de afgelopen twee dagen nog eens twee bij gekomen. Grenstad wilde niet speculeren over het type vaartuig.

Eerder vandaag zei de Zweedse premier Stefan Lofven dat het Zweedse leger zijn 'mogelijkheden moet uitbreiden'. Hij wees op de toegenomen Russische activiteit in de regio, maar zei wel dat 'we dat niet beschouwen als een directe bedreiging voor Zweden'.

Zweedse schout-bij-nacht Anders Grenstad. Beeld ap
Zweedse schout-bij-nacht Anders Grenstad.Beeld ap

Koude Oorlog

Ten tijde van de Koude Oorlog had Zweden een robuuste zeemacht die goed uitgerust was om het tegen duikboten op te nemen. Inmiddels is dat echter niet meer het geval. Zweden is geen lid van de NAVO en heeft sinds de val van het IJzeren Gordijn fors gesneden in de uitgaven voor defensie.

Ook materieel om duikboten op te sporen is uitgefaseerd, waaronder helikopters die waren uitgerust met sonar en wapensystemen speciaal voor duikboten. Volgens het Zweedse leger is de afgelopen dagen wel met helikopters gezocht, maar die hebben geen speciale apparatuur aan boord.

Grote speuractie

Sinds vrijdag is het Zweedse leger bezig met een grote speuractie naar bewijzen voor een mogelijke buitenlandse onderwateroperatie in kustwateren voor Stockholm. Om wat voor vaartuig het gaat en uit welk land blijft voorlasnog een mysterie.

Volgens Zweedse media zou het om een Russische onderzeeër gaan, maar Rusland ontkent dat. De Russen beweren dat het om een onderzeeboot van Nederland gaat, maar dat wordt weer door Nederland en Zweden tegengesproken.

Een Zweeds marineschip op zoek naar buitenlandse activiteit. Beeld reuters
Een Zweeds marineschip op zoek naar buitenlandse activiteit.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden