Zweedse leger zoekt naar mysterieuze indringer in kustwateren

Schepen van de Zweedse marine zoeken voor de kust naar bewijzen voor de buitenlandse onderwateroperatie. Beeld afp
Schepen van de Zweedse marine zoeken voor de kust naar bewijzen voor de buitenlandse onderwateroperatie.Beeld afp

Het Zweedse leger is al sinds vrijdag met man en macht op zoek naar bewijzen voor een mogelijke 'buitenlandse onderwateroperatie'. Het Scandinavische land werd gewaarschuwd voor buitenlandse indringers in de kustwateren voor de hoofdstad Stockholm. Het zou gaan om een vermiste Russische onderzeeër, die voor de Zweedse kust in nood raakte.

'Het kan een gewone onderzeeër zijn, een kleine duikboot of duikers die een onderwatervoertuig gebruiken en niets te zoeken hebben in onze territoriale wateren', aldus een hoge marinier. Het Zweedse leger heeft de afgelopen dagen driemaal een buitenlandse indringer waargenomen voor de kust van Stockholm. De officier wil nog geen land aanwijzen, maar mogelijk komt de dreiging uit Rusland.

Het Zweedse leger heeft een aantal oorlogsbodems, vliegtuigen en eenheden van de landsverdediging naar het gebied gestuurd om de zaak te onderzoeken. Zweedse militairen zijn bezig aan een grote speuractie in de Oostzee, tot 50 kilometer voor de kust van Stockholm. Het is de grootste mobilisatie sinds de Koude Oorlog voor het Scandinavische land.

Een oorlogsschip van de Zweedse marine, op zoek naar activiteit in de kustwateren. Beeld afp
Een oorlogsschip van de Zweedse marine, op zoek naar activiteit in de kustwateren.Beeld afp

Noodsignalen

Volgens Zweedse media zou de Zweedse inlichtingendienst donderdag een S.O.S. hebben opgevangen van een Russische minionderzeeër die voor de Zweedse kust in de problemen zou zijn geraakt. De boodschap was gericht aan een militaire basis in Rusland

Daarna zou een onderzeeër gezien zijn in de baai Kanholmsfjärden. Vrijdag zou er opnieuw een noodsignaal vanuit de baai zijn verstuurd aan de basis in Kaliningrad, maar ditmaal was het bericht versleuteld. De Zweedse defensie heeft een foto vrijgegeven waarop mogelijk de vermiste Russische onderzeeër te zien is.

De Concord, een Russische olietanker die al dagen voor de Zweedse kust heen en weer voer, heeft volgens de Zweedse zeevaartdienst vanochtend de steven gekeerd in de richting van Rusland. Onderweg is de tanker echter plotseling weer omgedraaid. De Concord zou nu weer naar Zweden terugvaren. Volgens Zweedse media houden de manoeuvres van het schip verband met de zoektocht naar de vermoedelijke onderzeeër.

De foto waarop mogelijk de vermiste Russische onderzeeër te zien is. Beeld afp
De foto waarop mogelijk de vermiste Russische onderzeeër te zien is.Beeld afp

Serieuze dreiging

De Russische defensie ontkent echter dat er een onderzeeër in nood is: 'Russische marineschepen en onderzeeërs doen overal ter wereld wat ze moeten doen. Er zijn geen buitengewone situaties of noodgevallen met Russische gevechtsschepen op dit moment.'

Toch meldden Zweedse media vandaag dat een geheim Russisch schip richting Zweden vaart om te zoeken naar de onderzeeër. De 'Professor Logatsjev' zou zaterdagavond in alle haast de haven van Sint-Petersburg hebben verlaten. Drie Nederlandse marineschepen zouden dat schip schaduwen. Het zou gaan om het fregat Zr. Ms. Evertsen, het patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland en het bevoorradingsschip Zr. Ms. Amsterdam.

Het ministerie van Defensie in Den Haag ontkent dit en zegt dat de schepen op weg zijn naar Nederland na een oefening in de Oostzee.

In september sprak Zweden al van 'serieuze dreiging' toen twee Russische gevechtsvliegtuigen het Zweedse luchtruim binnenvlogen.

Zweedse marineschepen patrouilleren de kustwateren. Beeld afp
Zweedse marineschepen patrouilleren de kustwateren.Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden