Zweedse kerk schrapt anti-semitische smetten

De (lutherse) kerk van Zweden moet alle gebeden en gezangen schonen van sporen van antisemitisme. Na vijf jaar studie doet een commissie voorstellen, die na goedkeuring in de gemeentes over een jaar van kracht worden. Bijna negentig procent van de Zweden noemt zich lutheraan.

Tegen het oecumenische persbureau ENI noemde commissielid Klasson Sundin de aanbevelingen een antwoord op gevoelens binnen de kerk dat de Zweedse lutheranen in hun betrekkingen met het jodendom hebben gefaald, met name in de oorlog.

Het nieuwe rapport distancieert zich ook van de 'furieuze aanvallen' die Luther tegen de joden ondernam. De hervormer gaf hun de schuld van Jezus' kruisdood en beschreef hen als 'dit (door God) verworpen en veroordeelde volk'. Hij adviseerde de christenen joodse scholen en synagogen in brand te steken en 'alles wat niet branden wil te begraven'.

Bisschop Bjorn Fjarstedt, die het grootste deel van het rapport heeft geschreven, zei tegenover de Deense krant Berlingske Tidende: ,,Het is belangrijk dat neo-nazi's bij onze kerk geen spoor van steun kunnen vinden voor hun antisemitische uitlatingen.''

Tot dusver is, aldus Klasson Sundin, de grote meerderheid van de kerkelijke reacties op het rapport positief. Slechts hier en daar uiten sommigen ter rechterzijde twijfels over de speciale band tussen christendom en jodendom. Ze vragen zich af of die het unieke karakter van Jezus' leven en dood niet ondermijnt. De joodse gemeenschap (20000 mensen) ziet het rapport als een belangrijke stap voorwaarts.

De Nederlandse Sow-kerken willen op de jaarlijkse Israëlzondag (1 oktober) extra accent leggen op 'schuldbesef'; ze erkennen opnieuw de historische schuld die ze jegens joden op zich hebben geladen. Christelijk antisemitisme vraagt om omkeer, bestaand uit inzicht in het feilen, de bereidheid dat te veranderen en daden die herhaling voorkomen. Een aparte boeteviering, waarvoor dr. W. Duvekot had gepleit, vinden de kerken niet wenselijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden