Zweedse ’internetpiraten’ voor de rechter

Logo van de Torrent-website The Pirate Bay (\N) Beeld
Logo van de Torrent-website The Pirate Bay (\N)

Vier Zweedse jongeren, die eigenaar zijn van ’s werelds grootste website voor illegale downloads, staan vanaf vandaag voor de rechter. De entertainmentindustrie beschuldigt hen ervan via The Pirate Bay internetters aan te zetten tot het downloaden van illegale muziek, films en games.

Van onze internetredactie

De jongens zelf hebben alle vertrouwen in het voortbestaan van The Pirate Bay. Op hun blog schrijven ze: “Zelfs als we de lopende rechtzaak verliezen, zal er niets aan de site veranderen. We zijn hier al jaren en we blijven nog jaren doorgaan”. Met deze uitspraak doelen ze op de servers die de website mogelijk maken. De servers zijn namelijk verspreid over verschillende landen en locaties. In mei 2006 deed de politie een inval en nam circa 180 computers in beslag. Sindsdien hebben de medewerkers ervoor gezorgd dat de locatie vrijwel onmogelijk te traceren is. “We weten zelf niet eens meer waar de servers staan”, aldus de Zweedse eigenaren.

Op The Pirate Bay zelf kunnen gebruikers geen illegaal materiaal downloaden. De website werkt als een soort brug tussen het illegale circuit en de thuisgebruiker. De site levert torrents die ervoor zorgen dat gebruikers van elkaar kunnen downloaden. Het lijkt op de eerdere P2P-programma’s als Kazaa, Bearshare of Limewire. Grote verschil is dat Bittorrent zich richt op complete albums, software, games of films in plaats van losse mp3’s of filmpjes. De gebruikers kunnen in bittorrent-programma’s ook geen zoekopdrachten geven maar zijn afhanklijk van de aangeboden Torrents op sites als The Pirate Bay.

Dergelijke Torrent-sites zijn de afgelopen jaren als paddestoelen uit de grond gerezen. The Pirate Bay claimt één miljoen bezoekers per dag te trekken. Wereldwijd zouden er tegen de 22 miljoen mensen gebruik van maken. Op de website TPB Tracker Geo Statistics staat precies bijgehouden hoeveel mensen via welk land gebruik maken van The Pirate Bay. Te zien is dat vooral China (25,3%), Amerika (12,8%) en Spanje (7,5%) de grote afnemers zijn. Nederlanders zorgen ‘slechts’ voor 1,86% van het verkeer op de Torrent-site.

Bij een veroordeling hangt de vier mannen een celstraf van maximaal twee jaar en hoge boetes boven het hoofd. De klagers eisen een schadevergoeding van bijna 100 miljoen Zweedse kronen (9 miljoen euro).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden