Zweeds prostitutiemodel iets dichterbij

Beeld Thinkstock

De PvdA gaat samen met de ChristenUnie onderzoeken of het mogelijk is bezoekers van prostituees strafbaar te stellen.

Prostitutie criminaliseren
PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens gaat donderdag samen met ChristenUnie-parlementariër Gert-Jan Segers naar Zweden om daar het zogeheten 'Zweedse model' te onderzoeken. De sociaal-democrate wil 'verkennend' en met 'open vizier' te kijken of dat ook niet iets voor Nederland is. Ze wil onder meer weten of een dergelijk verbod niet leidt tot een ondergrondse - en dus veel moeilijk te controleren - prostitutie.

In Zweden is aan het begin van deze eeuw de wet ingevoerd waarin de klant van een prostituee strafbaar wordt gesteld. De prostituee was niet strafbaar, omdat de mogelijke slachtoffers van uitbuiting of mensenhandel zo niet worden gecriminaliseerd.

'Zeker het onderzoeken waard'
Tegelijkertijd gebeurde in Nederland het tegenovergestelde: het bordeelverbod werd opgeheven, waarmee de jarenlange gedoogde prostitutiesector werd gelegaliseerd. Het idee was dat als het circuit transparant wordt, de misstanden zouden verdwijnen. De PvdA was daar een groot voorstander van. Over een verbod als in Zweden werd gezegd dat dit de sector juist de illegaliteit in duwt en misstanden erger worden. Hilkens noemt dat nu 'naïef'.

Sinds een paar jaar komen PvdA-bestuurders op hun standpunt terug. Oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen erkende openlijk dat 'de legalisering niet heeft gebracht wat we ervan hadden verwacht'. Zijn opvolger en partijgenoot Eberhard van der Laan noemde de nieuwe prostitutiewet - die nog steeds niet is ingevoerd door kritiek in de Eerste Kamer - 'achterstallig onderhoud'. De Utrechtse PvdA-burgemeester Aleid Wolfsen zegt nu dat het Zweedse model 'zeker het onderzoeken waard is'.

De man die wordt gezien als dé strijder tegen het aanbieden van het lichaam als koopwaar is vice-premier Lodewijk Asscher, ook van de PvdA. In Trouw zei hij in 2011, toen nog wethouder in Amsterdam, dat als de nieuwe prostitutiewet niet werkt, het Zweedse model een mogelijkheid is. Zijn woorden hadden invloed.

Zweeds model niet onmogelijk
Kamerlid Carola Schouten van de ChristenUnie nam zijn ideeën mee in haar plan om de nieuwe wet na twee jaar te evalueren. Als zou blijken dat het geen succes is, moest het Zweedse model maar worden overwogen. Maar ze kreeg in de Tweede Kamer forse kritiek van PvdA-Kamerlid Khadija Arib. Volgens haar gebruikte de ChristenUnie Asschers ideeën voor haar christelijk moralisme.

Nu het onderwerp prostitutie bij Hilkens ligt en Asscher vicepremier is, doet de PvdA de deur voor de ChristenUnie, die een initiatiefwetsvoorstel voor een prostitutieverbod overweegt, op een kier en lijkt de draai naar het Zweedse model in Nederland niet meer onmogelijk.

 
Legalisering leidde niet tot meer transparantie
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden