Zweeds kookboek voor gerechten met zeehondenvlees

In Zweden heeft de jagersbond een kookboek voor uitsluitend zeehondenvlees gelanceerd.

Twaalf vooraanstaande chef-koks en restaurateurs uit Zweden, Noorwegen en Finland geven in het kookboek hun favoriete recept.

De Zweedse jagersbond kwam op het idee omdat het aantal grijze zeehonden langs de Zweedse oostkust de laatste jaren sterk is toegenomen. Daar leven nu ongeveer 25.000 dieren, die volgens de Zweedse vissers een bedreiging voor de visvangst zijn. Daarom mogen er jaarlijks 170 grijze zeehonden worden afgeschoten langs de noordoostkust.

De Zweedse jagersbond propageert de dode dieren niet achter te laten, zoals gebruikelijk, maar aan land te halen. Het kookboek vormt een deel van een project, met een cursus voor jagers over hoe zij zoveel mogelijk delen ten nutte kunnen maken. Zo is het gebruik van zeehondenvet in verf in ere hersteld, voor het schilderen van huizen in Noord-Zweden.

„Uit de omgeving van Stockholm zijn boze reacties gekomen, maar kustbewoners zijn er blij mee”, vertelt üke Sandström van de Zweedse jagersbond. „Vroeger waren er weinig zeehonden, maar bijna niemand weet dat hun aantal nu sterk toeneemt. En bij goed wildbeheer is het vanzelfsprekend om het vlees op te eten.”

Even naar de buurtsuper gaan om zeehondenvlees te halen, is er niet bij. Ook de slager heeft het niet. Alleen als je een jager kent, is er aan te komen. De jagersbond omschrijft het vlees als vetarm en gezond. „Het vet bevindt zich namelijk tussen de pels en het vlees, dus dat eet je niet. Studies hebben aangetoond dat zeehondenvlees veel onverzadigde vetzuren bevat,” aldus Sandström. Hij omschrijft de smaak als ’tussen vis en eland’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden