Zweeds dorp moet verhuizen, dus WK Kerstman gaat niet door

Beeld Thinkstock

In het Zweedse Gällivare, een plaats 100 kilometer ten noorden van de poolcirkel, kleuren de straten in december rood en wit. 

Dit mijnstadje is elk jaar het toneel van de Tomte WK, de kerstmanwereldkampioenschappen - iets waarvoor iedere zichzelf respecterende kerstman zich naar Lapland begeeft. De tomtes komen van heinde en verre: uit Duitsland, Frankrijk en Letland, bijvoorbeeld, maar ook China, Hongkong en Colombia sturen hun meest kansrijke kerstvaders.

In het dorp strijden de witbebaarde deelnemers om het goud. De sporters moeten zich bekwamen in een serie uiteenlopende onderdelen. Alleen kundig cadeaus inpakken is er niet bij; nee, voor een kans op een plak moet de kerstman ook zijn boomversier-, pap-eet-, lasso-werp- en sledevaardigheid bewijzen. Voor het evenement wordt maanden getraind en er wordt het hele jaar naar uitgekeken.

Dorp moet verhuizen

Zo ging het dertien jaar. Maar nu werkt het dorpsbestuur tegen. Tot onbegrip van de internationale kerstmannengemeenschap is de veertiende editie van de spelen geschrapt. De reden, volgens de burgemeester: Gällivare moet verhuizen. De plaats dreigt opgeslokt te worden door haar eigen mijn. Om te voorkomen dat de industrie tot een halt komt, moeten hele dorpsbuurten verplaatst.

Best een onderneming, aldus de gemeente, en dan ook nog gastgehucht zijn van de wereldkerstmanspelen - dat groeide het bestuur echt boven het hoofd.

Een bedrukte Sivert Svensson, een trouwe Zweedse afgevaardigde, vertelt aan omroep SVT hoe doodzonde het is dat deze traditie zo abrupt wordt onderbroken. "Kerstmannen negeren maatschappelijke veranderingen", zegt hij in vol kerstmannenornaat. "We zouden toch op z'n minst samen kunnen komen."

Als pleister op de wonde organiseert Gällivare een Winter Wonderland Weekeinde: een veredelde kerstmarkt. Ze verwachten een kerstman of vijftien, die worden neergezet in traditionele Lapse blokhutten. Het zijn geen spelen nee, maar beter dan niks toch?

Verplaatsen

Volgens kerstman Svensson hebben drie Chinese collega's laten weten toch naar het dorp af te reizen, kampioenschappen of niet. Nu hebben de Chinese kerstmannen ook wel een reputatie hoog te houden. China brengt uiterst vaardige kerst-allrounders voort. Het zijn meestal deze kerstvaders die in de prijzen vallen.

Vorig jaar ging, tegen alle verwachtingen in, voor het eerst een Zweed er met het goud vandoor. Dit succes hoopte het gastland natuurlijk te herhalen - tevergeefs.

Het bestuur van Gällivare kan nog niet met zekerheid zeggen of het verhuisproject tijdig is afgerond voor de kampioenschappen van volgend jaar. Het laat weten druk in overleg te zijn met de internationale kerstmannengemeenschap. Andere landen hebben al aangeboden een keer gastheer te zijn, maar logischer is de spelen te verplaatsen naar het dorp Jommtokk, op 90 kilometer afstand van Gällivare.

Geografen aan de universiteit van Lund berekenden onlangs dat dit dorp de meest strategische woonplaats voor de kerstman zou zijn, gelet op de distributie van de pakjes onder de wereldbevolking. Ook voor kerstmankampioenen is wat extra efficiëntie nooit weg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden