Zweden zet stap naar euro

Zweedse voorstanders van de euro hebben een overwinning binnen. Na Denemarken krijgt ook Zweden een referendum waarin de kiezers kunnen beslissen over deelname aan de euro.

Het besluit over een referendum is in de nacht van vrijdag op zaterdag gevallen op een buitengewoon congres van de regerende sociaal-democratische partij. De partij steunde de euro, maar wil wel het Zweedse volk het laatste woord geven. De afgevaardigden stemden met 234 tegen 113 stemmen voor een volksraadpleging. Moties om de gang naar de muntunie te blokkeren, werden verworpen.

Premier Göran Persson wilde aanvankelijk nog de mogelijkheid openhouden dat de Rijksdag over de toetreding zou moeten kunnen besluiten. Na afloop van de stemming zei Persson: ,,Ik ben er vast van overtuigd dat toetreding tot de euro voor Zweden het juiste is.'' Wanneer het referendum wordt gehouden, is nog niet bekend. De leiding van de partij zou nog minstens twee jaar willen wachten.

In Denemarken maakte premier Rasmussen afgelopen donderdag bekend dat in zijn land het referendum over de euro op 28 september wordt gehouden. Beide Scandinavische landen en Groot-Brittannië doen nog niet mee met de euro. Griekenland heeft de afgelopen week het lidmaatschap aangevraagd van de Economische en monetaire unie.

Uit een eerste opinieonderzoek na het bekendworden van het Deense euroreferendum blijkt dat een meerderheid van de Denen tegen de komst van de gemeenschappelijke munt is. Uit de zaterdag in de krant Berlingske Tidende gepubliceerde uitslag blijkt dat 46 procent tegen is en 43 procent voor. Bij een vorige peiling, vier weken geleden, was de stand nog gelijk. Ingewijden zeggen dat alles wat met de Europese Unie te maken heeft in Denemarken minder populair is geworden door het aantreden van de nieuwe Oostenrijkse coalitie en de maatregelen van de EU-landen daartegen.

Ook in Zweden is de stemming over de muntunie momenteel lauw. Dat zou samenhangen met de Zweedse economie, die het beter doet dan de landen van de muntunie en met de zwakke euro.

De eenheidsmunt bevindt zich nog altijd ruim onder een koers van 1 dollar. Vrijdag sloot de munt op 0,9640 dollar in Amsterdam. De vice-president van de Europese Centrale Bank, Christian Noyer, zei afgelopen weekeinde tegen Die Welt am Sontag dat 'de zwakke euro een risico vormt voor de prijsstabiliteit'. Als het risico aanhoudt, zal de ECB ingrijpen, zei Noyer. ,,Ik kan de mogelijkheid van een renteverhoging niet uitsluiten.''

Komende donderdag vergadert de ECB onder meer over de rentetarieven. Noyer wilde niet zeggen of de rente dan al omhoog gaat. De kritiek dat het rentebeleid van de ECB ondoorzichtig is, wees Noyer van de hand. ,,De benadering is net zo voorspelbaar als die van de VS.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden