Zweden

Zweden overweegt verbod op ‘spontaan dansen’ te schrappen

Een biertje, prima. Maar dansen mag alleen als het café ook over een van de schaarse dansvergunningen beschikt. Beeld EPA
Een biertje, prima. Maar dansen mag alleen als het café ook over een van de schaarse dansvergunningen beschikt.Beeld EPA

Komt er dan nu toch een einde aan het verbod op spontaan dansen in Zweden? Het zou eens tijd worden, roepen de eigenaars van cafés, clubs en restaurants, die sinds de jaren dertig zonder geldige dansvergunning beboet kunnen worden of hun alcoholvergunning kunnen verliezen voor illegaal swingende klandizie.

Ook het parlement vindt het dansverbod betuttelend en achterhaald. Afgelopen week verzocht de Zweedse Riksdag de regering voor eens en voor altijd een streep onder het verbod op impulsief dansen te zetten. Althans, zodra de huidige crisis achter de rug is.

“De regering moet dringend met een wetsvoorstel komen die de eis voor een dansvergunning afschaft”, las de parlementaire kennisgeving, geadresseerd aan de regering. “De wet moet ingaan zodra de coronapandemie ten einde is.” De Zweedse regering is niet wettelijk verplicht actie te ondernemen na een dergelijke aansporing, maar het is gebruikelijk dat de regering zich voegt naar de wil van het parlement, of op zijn minst verklaart waarom ze besluit dat niet te doen.

Moraalpaniek over een spel van wilde beesten

De dansvergunningsplicht was, bijna een eeuw geleden, een reactie op de zogenoemde ‘moraalpaniek’ die in Zweden heerste in de jaren dertig en veertig als gevolg van de constatering dat dansgelegenheden een steeds grotere rol begonnen te spelen in het vrijetijdsleven van de jeugd. En dansen werd, door de oudere generaties, gezien als een corrumperende cocktail van extase, lust en bedwelming. ‘Wat is de moderne dans?’, schreef Allan Svantesson, maatschappelijk werker van de Zweedse Kerk, in zijn boek ‘De vijand van de jeugd’ in 1942. ‘Leuk en gezellig gezelschapsvertier? Nee! Een spel van wilde beesten.’

Het verhitte debat dat voorafging aan het spontane dansverbod ging de geschiedenis in als de ‘Dansbaan-ellende’. Sindsdien heeft er altijd een rem gezeten op de dansvrijheid van het volk. Van de circa 1100 horecagelegenheden in Stockholm die in de avonduren opereren en waar muziek gedraaid wordt, hadden, bij de laatste telling, slechts een stuk of honderd een dansvergunning.

Het is lang niet de eerste keer dat het parlement de regering maant het dansverbod uit de wetboeken te schrappen. Tussen 2007 en 2010 werd er jaarlijks een motie ingediend om de dansvergunning op te heffen. In de vier jaren daarop volgden maar liefst twintig moties van leden van alle partijen, behalve de sociaal-democraten, de christen-democraten en de Linkerpartij.

In april 2016 stemde een grote meerderheid van de Riksdag al voor de herroeping van het verbod op onrechtmatig dansen, maar vooralsnog leidde dat niet tot een wetswijziging. Volgens de regering lagen er andere wetsvoorstellen met ‘meer prioriteit’. Nog steeds deelt de politie boetes uit aan horeca-ondernemers voor onrechtmatig gedans. “De hele wereld lacht ons uit”, zei Eva Östling, de directeur van brancheorganisatie Visita, tegen persbureau TT.

Lees ook:

Corona of niet: er is nog gewoon pubquiz-avond in biercafé Brygghuset in Zweden

Terwijl bijna heel Europa binnen zit, mogen cafés in Zweden hun terrassen vervroegd opbouwen. Zo hoopt de regering de horeca te helpen om wat meer klanten te trekken. Reportage uit een land dat de coronacrisis heel anders aanvliegt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden