Zweden in verlegenheid door illegaal register Roma

KOPENHAGEN - Zweedse agenten die betrokken zijn bij het maken van een illegaal register van Roma werken niet mee aan een onderzoek naar deze database. Ze weigeren te praten met hun leidinggevenden en met SIN, de Zweedse veiligheids- en integriteitswaakhond. De agenten in Malmö-Lund willen alleen praten met de openbaar aanklager die onderzoek doet naar mogelijk crimineel handelen.

Twee weken geleden onthulde dagblad Dagens Nyheter dat de politie in Zuid-Zweden een digitaal register bijhoudt van ongeveer 4700 Roma in het hele land. De onthullingen wekten grote verontwaardiging. De Zweedse regering heeft de Roma in het land inmiddels excuses aangeboden. Een dergelijke database op basis van ras is verboden in Zweden.

Het register bestaat onder meer uit een uitgebreide stamboom met naam, identiteitsnummer en adres. Pijltjes tussen getekende poppetjes geven aan wie familie is van elkaar. Enkelen zijn vooraanstaande personen die politiek actief zijn. De meesten zijn niet crimineel.

De stamboom omvat honderden personen die al meer dan vijftien jaar geleden zijn overleden. Er staan meer dan duizend kinderen in, waarvan sommigen niet ouder dan twee. Ook aangetrouwde Zweden staan in het register.

In eerste instantie ontkende de politie van Malmö-Lund het bestaan van dit register. Later noemde ze het een 'kortlopend analysebestand'. Vervolgens kwam naar buiten dat de politie is begonnen met het in kaart brengen van de familierelaties na een grote vechtpartij bij een doopplechtigheid in Zuid-Zweden, waarbij het ging om een slepende familievete. Politieonderzoek leverde toen niets op omdat de betrokkenen niet wilden meewerken.

Inmiddels zijn er meerdere onderzoeken gestart, waarbij men kijkt hoe het register is gebruikt en wie heeft ingelogd. Haast is daarbij geboden omdat dergelijke digitale gegevens ongeveer een maand worden bewaard. Aangezien ook andere politiedistricten konden inloggen, zal het onderzoek van veiligheids- en integriteitswaakhond SIN alle politiedistricten omvatten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden