Zwarten meer blootgesteld aan straling

AMSTERDAM - Een groep van 32 zwarte werknemers van een Amerikaanse nucleaire installatie eist geld van hun werkgever. Zij zouden racistisch zijn behandeld maar ook bewust meer dan hun blanke collega's aan radioactieve straling zijn blootgesteld.

Van onze redactie buitenland

De fabriek Savannah River Site in Aiken, North Carolina, was ooit een fabriek voor de productie van kernbrandstof, maar verwerkt nu nucleair afval. Zwarte werknemers klagen over racistische leuzen in de toiletten en stroppen in de kleedkamer.

Delen van de fabriek waar de achtergrondstraling hoger was, werden coon area, 'nikkergebied', genoemd. Volgens de werknemers ging dat verder dan dit scheldwoord. Zij stellen dat zij daar vaker dan hun blanke collega's te werk werden gesteld.

Een onderzoeker van de Universiteit van Colorado ondersteunt dat verwijt. Hij controleerde de Geigertellers van alle medewerkers tussen 1991 en 1998. De doses radioactieve straling die de zwarte werknemers jaarlijks opliepen lag 1,8 keer zo hoog als die van blanke collega's.

De zaak sleept al vijf jaar. Van de 99 zwarte werknemers die ermee begonnen, zijn er nog 32 over; 66 troffen buiten de rechtszaal een vergelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden