Zwarten blijven weg bij Paul Simons rappe show

JOHANNESBURG - Politiek was, raar genoeg, de grote afwezige op het eerste concert van Paul Simon in Zuid-Afrika. Geen opzwepende toespraken, geen luid gescandeerde amandla's!, geen ANC-vlaggen of toy-toy. Gelukkig onthield de zanger zich ook van het uitspreken van obligate antiapartheidsteksten. De schoenmaker hield zich bij zijn leest, Het overwegend jonge, blanke publiek vermaakte zich bij de vlekkeloze en in rap tempo afgewerkte show.

BART LUIRINK

Uiteindelijk zag de groepering het concert vooral als kapstok voor publicitaire aandacht - een mogelijkheid zich te onderscheiden van het ANC, dat door onderhandelingen met het minderheidsbewind een eind wil maken aan de lange nacht van raciale ongelijkheid en terreur tegen de zwarte meerderheid.

Het ANC deed een dag voor het concert in Johannesburg een felle aanval op de Zuidafrikaanse media, die het protest tegen Simons optreden meer aandacht zouden geven dan de aanhang van AZAPO zou rechtvaardigen. De ironie wil dat het ANC onder druk van deze publiciteit met meer kracht dan de afgelopen vertwijfelde maanden nu het einde van de culturele boycot propageerde. De beweging vindt dat de recente veranderingen in ZuidAfrika het opheffen van deze boycot rechtvaardigen en overwon onder invloed van de acties tegen Simon haar schroom om hier ook rond voor uit te komen. Mandela was zodoende gastheer op een inderhaast georganiseerde cocktailparty ter ere van Simon en zijn landgenote Whoobi Goldberg, die in Zuid-Afrika opnamen maakt voor de verfilming van de anti-apartheidsmusical Sarafina! Tegenstanders van opheffing van de boycot hadden een 'oorlogsverklaring' aan haar adres schielijk ingetrokken nadat ze in een gesprek met de actrice ervan overtuigd waren geraakt dat haar aanwezigheid de strijd tegen de apartheid niet schaadde.

De party in het chique Carlton hotel werd vrijdagavond ook bijgewoond door Joe Slovo, een naaste medewerker van Mandela en voorzitter van de Zuidafrikaanse communistische partij, en door Pik Botha, de minister van buitenlandse zaken en, zo zei hij, tijdens de party 'een jarenlange fan van Paul Simon'.

De media, de Zuidafrikaanse politie, het leger en de veiligheidsdienst hadden zich op het concert voorbereid als in de dagen van de apartheid. en nood toestand. Nog op de ochtend van het concert zelf opende The Star paginabreed met het 'nieuws' dat er een geweldsgolf dreigde terwijl politie en leger duizendkoppig waren uitgerukt, compleet met Caspirr-tanks, die bij velen in dit land herinneringen oproepen aan een tijdperk dat nog niet geheel afgesloten is.

Vervolg op pagina 7

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden