Zwarte vrouw wordt wit: weer slaat Dove de plank mis met een advertentie
Dove heeft excuses aangeboden voor een advertentie waarin een zwarte vrouw haar T-shirt uittrekt, waarna een witte vrouw verschijnt. Als zij vervolgens haar shirt uittrekt, verschijnt weer een donkere vrouw. De cosmeticaproducent heeft het gifje offline gehaald.
Tekst gaat verder onder de tweet
An image we recently posted on Facebook missed the mark in representing women of color thoughtfully. We deeply regret the offense it caused.
— Dove (@Dove) 7 oktober 2017
Volgens critici suggereert de zeepproducent, onderdeel van Unilever, dat een zwarte huid schoon te wassen is. Op sociale media circuleren screenshots van het filmpje in combinatie met zeepreclames uit het verleden, waarin de zwarte huid van een jongetje wordt afgeschrobd.
Tekst gaat verder onder de tweet
Welp! This about sums it all up! @Dove #Dove #BlackTwitter #BlackLivesMatter #Racism #Racists #WhiteSupremacy in 2017 pic.twitter.com/CWSBPp7DTL
— ❤️Saucy_Sis❤️ (@Saucy_Sis) 8 oktober 2017
Bodylotion
In 2011 kreeg Dove, onderdeel van Unilever, al eens forse kritiek vanwege een reclame die suggereerde dat een zwarte huidskleur lichter kan worden na gebruik van Dove-zeep. Ook was er in 2015 ophef over een bodylotion, met op de verpakking: ‘voor normale en donkere huid’.
Tekst gaat verder onder de tweet
I’ve been using Dove soap for about 2 weeks now and I’m so happy with the results 😍👦🏾👦🏻 pic.twitter.com/1zBtvPvHJO
— Makahl (@Makahlx) 9 oktober 2017
Geen gelukkige combinatie
Hoogleraar marketing en consumentenwelzijn Koert van Ittersum vindt de reclame ‘op zijn zachtst gezegd bijzonder’. “Zeker in Amerika liggen dit soort dingen bijzonder gevoelig.” Controverse kan voor een marketingcampagne heel effectief zijn, zegt hij, mits ‘gebalanceerd’ en ‘op een smaakvolle manier’. En dat kan in kleine dingen zitten, zegt hij: “De discussie was misschien heel anders geweest als het filmpje begonnen was met een blanke vrouw die haar shirt uittrok, waarna een donkere vrouw verscheen.”
Dat neemt niet weg dat hij vrouwen met verschillende huidskleuren in een advertentie voor een bodywash ‘geen gelukkige combinatie’ vindt. “Je zou verwachten dat de reclame eerst getest zou worden. Zeker bij zo’n groot concern.” In het verleden wist Dove maatschappelijke thema’s juist goed te verwerken in reclamecampagnes, zegt hij, wat ook controverse veroorzaakte, maar dan op een positieve manier. “Bijvoorbeeld met reclames voor ‘de gemiddelde vrouw’, die uitstraalden: we zijn er voor iedereen, niet alleen voor vrouwen met kleine maten’.