Zwarte scenario’s

(Trouw) Beeld EPA
(Trouw)Beeld EPA

In 2007 voorspelde het IPCC dat aan het eind van deze eeuw de temperatuur op aarde tussen 1,1 en 6,4 graden Celsius is gestegen. Die grote bandbreedte komt deels doordat het klimaatpanel niet weet wat de mensheid deze eeuw gaat doen. Daarom is de toekomst verkend aan de hand van scenario’s: zetten we alles op alles om klimaatverandering tegen te gaan, handhaven we onze levensstijl en vertrouwen we op de techniek of gaan we op de oude voet verder?

Bij dat laatste scenario (business as usual, in jargon) hoort de somberste voorspelling: 2,4 à 6,4 graden erbij. Maar volgens velen wordt het allemaal een stuk erger. Kort na publicatie van de IPCC-rapporten schreven Amerikaanse wetenschappers dat de wereldwijde uitstoot van CO2 sneller groeide dan dit sombere scenario. Tussen 2000 en 2006 groeide die uitstoot met meer dan 3 procent per jaar, vermoedelijk zelfs meer dan de 3,4 procent die het IPCC voor mogelijk had gehouden.

Dat was een slordige vergelijking, zegt Detlef van Vuuren van het PBL, die de Amerikanen de afgelopen herfst in het vakblad Climate Change van repliek diende. In de beginjaren van dit millennium groeide de uitstoot onmiskenbaar, met name door de enorme expansie van de Chinese economie. Maar die groei wordt nogal eens overdreven, en dat hadden de Amerikanen moeten weten. Van Vuuren: „Bij een goede vergelijking hadden ze gezien dat de groei binnen de marges van de scenario’s is gebleven.”

Een belangrijker punt van kritiek is dat de scenario’s van het IPCC bedoeld zijn voor de hele 21ste eeuw, en dat ze niet geschikt zijn voor zo’n korte periode van zes jaar. In de jaren negentig was de groei heel laag, door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en de crisis in Azië.

Van Vuuren: „Er zijn altijd periodes geweest van sneller en langzamer groeiende emissies. Er is dus geen reden voor paniek als de emissies even wat sneller gaan. Op dit moment krijgen wij behoorlijk gelijk met ons verhaal. Door de kredietcrisis vallen de emissies wellicht terug naar niveaus van gemiddelde, en misschien zelfs lage scenario’s.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden