Zwarte Piet past zich aan, maar verschiet niet volledig van kleur

VAN ONZE VERSLAGGEVER

In Amstelveen waren ze zaterdag zwart, traditioneel zwart. Veel Pieten waren er overigens niet tijdens de intocht van de Sint. Zondag een paar kilometer verder op in Amsterdam liet Piet zich in de zwarte versie niet meer zien. Amsterdam koos voor de roetveegpiet. In beide gemeenten leidde de keuze voor hun versie van Piet overigens niet tot al te grote discussies.

De discussie over de kleur van de steun en toeverlaat van de Sint heeft het afgelopen weekeinde geen eensluidende conclusie opgeleverd. In Utrecht en Amsterdam is voluit gekozen voor een zwarte veeg op de wang. In Eindhoven waren de Pieten zo zwart als in voorgaande jaren.

Bij de zuiderburen daarentegen lijkt de zwarte Piet zijn langste tijd te hebben gehad. Twee onderwijsbonden, Studio 100 (onder meer Samson & Gert, K3 en Kabouter Plop), twee kinderzenders en speelgoedketen Dreamland hebben hun handtekening gezet onder wat heet het Pietenpact. Het komt er op neer dat het gedaan is met 'raciale stereotyperingen', dus geen rode lippen, geen kroeshaar en geen zwarte gezichten meer. Wat dan wel? Het Pietenpact schrijft niets voor maar laat de invulling over aan de feestvierder. Alles mag. Smurfenblauw, roetveegpieten, regenboogpieten.., en voor wie niets wil: ongeschminkt is ook goed.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden