Zwarte Piet op de terugtocht in de supermarkt én in films

null Beeld anp
Beeld anp

In de reclame-uitingen van Albert Heijn komt Zwarte Piet dit jaar niet meer voor. In plaats daarvan zal Sinterklaas bijgestaan worden door een wit, ongeschminkt jongetje.

Dat meldt het AD vandaag. "We zijn tot de conclusie gekomen dat Albert Heijn niet doof moet zijn voor het maatschappelijk debat rond Zwarte Piet dat de laatste tijd duidelijk is verhard. Je moet iets met zo'n discussie", zegt Els van Dijk, woordvoerder van de supermarkt.

Zwarte Piet wordt niet helemaal in de ban gedaan: op de verpakkingen van snoepgoed blijft hij gewoon zichtbaar. "We willen daarmee inspelen op de wensen van iedereen", zegt de woordvoerder.

Of iedereen daar ook genoegen mee neemt, blijft de vraag. Afgelopen maand werd de Hema bedolven onder ladingen van kritiek, nadat de winkel besloten had om Zwarte Piet zoveel mogelijk uit de Sinterklaasversiering te weren. Of besloten leek te hebben, want nadat er online tot een Hema-boycot opgeroepen werd, krabbelde het bedrijf weer een beetje terug.

Stom, aldus marketingdeskundige Pieter Paul Verheggen, eerder op trouw.nl. "In gevaarlijke discussies moet je als bedrijf tegenwoordig stevig positie kiezen. Dat is wat de consument wil."

Ook andere bedrijven worstelen met dezelfde vraag. De Bijenkorf koos voor de weg der geleidelijkheid: de beroemde 'klimmende pieten' blijven in de winkel, maar ze worden zoveel mogelijk ontdaan van racistische stereotypen, zoals dikke lippen en gouden oorbellen.

Piet in de film
Ondertussen biedt de nieuwe lading sinterklaasfilms ook een interessant venster op de culturele verschuivingen rondom Zwarte Piet. Vandaag recenseert Jann Ruyters in Trouw drie films die de komende tijd in de bioscoop te zien zullen zijn. Ze schrijft: "En ja, direct maar het antwoord op de hamvraag: in twee van de drie sintfilms is Piet nog wel zwart, maar hij héét niet meer zwart - dit volgens het bekende principe dat in tijden van revolutie de taal het eerst verandert."

Abonnees van Trouw kunnen de gehele bespreking van de sinterklaasfilms - en vele andere filmrecensies - vandaag lezen in het katern De Verdieping.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden