'Zwarte Piet is de nek omgedraaid'

Eisers in rechtszaak tegen Amsterdamse burgemeester opgetogen over uitspraak

"We hebben geschiedenis geschreven", zegt Frank King. "Zwarte Piet zal niet langer zijn wie hij altijd geweest is. We hebben hem de nek omgedraaid."

Aanvankelijk lijkt het, gisteren in de Amsterdamse rechtbank, anders af te lopen. King heeft zes weken geleden namens tegenstanders van Zwarte Piet betoogd dat burgemeester Van der Laan afgelopen najaar ten onrechte een vergunning heeft gegeven voor een Sinterklaasintocht mét dat 'racistische stereotype'.

Maar in haar vonnis veegt de rechter argument na argument tegen die intocht-met-Zwarte-Piet van tafel. In strijd met de Algemene Plaatselijke Verordening? Nee. Strijdig met het verdrag van de Europese Unie? Geen sprake van. Discriminerend in de zin van artikel 1 van de Grondwet? Niet gebleken.

De onrust in de rechtszaal groeit. Verontwaardigd gesis, halfluide tegenwerpingen. Vooraan zit Sunny Bergman, een van de eisers, met tranen in de ogen. En dan stelt de rechter ook nog dat blanke eisers zoals zij geen persoonlijk belang in deze zaak hebben.

Maar dan keren de kansen. Want, betoogt de rechter nu, de zwárte eisers zijn wél persoonlijk getroffen. Volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens verdient het privéleven van burgers bescherming. En omdat veel zwarte Nederlanders zich gediscrimineerd voelen door de Zwarte-Piettraditie, maakt de intocht inbreuk op hun privéleven.

De burgemeester heeft dit niet meegewogen toen hij een vergunning gaf voor de Sinterklaasintocht, oordeelt de rechter uiteindelijk, en daarom was zijn besluit onzorgvuldig. Binnen zes weken moet hij een nieuw besluit nemen "met inachtneming van hetgeen in deze uitspraak is overwogen".

Vreugdekreten overstemmen die laatste woorden. "Mijn hart springt op voor alle zwarte mensen die Zwarte Piet altijd al racistisch vonden", zegt Barryl Biekman, een van de eisers. "En voor alle witten die het nog niet beseffen."

Sint zonder Zwarte Piet? Dat is onzeker

Krijgt Amsterdam een Sinterklaas zonder Zwarte Piet? Dat valt te bezien. In een nieuw besluit over de intocht moet burgemeester Van der Laan de belangen van degenen die zich gediscrimineerd voelen door Zwarte Piet afwegen tegen andere belangen. Hoe dat uitpakt, is onzeker; de burgemeester gaat de uitspraak eerst bestuderen. Maar, zegt Frank King namens de tegenstanders van Zwarte Piet, "als hij deze uitspraak serieus neemt, kan dat maar één ding betekenen".

Strikt genomen geldt de uitspraak alleen de intocht van afgelopen najaar. Maar de eisers in de rechtszaak gaan ervan uit dat die ook gevolgen heeft voor de toekomst, in Amsterdam én elders. Minister Asscher (integratie) wilde daar gisteren niets over zeggen. Volgens hem is de uitspraak een louter Amsterdamse kwestie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden