Zwarte mars voor Noord-Ierse broertjes

BALLYMONEY, BELFAST (Reuters, AFP, AP) - Onder massale belangstelling zijn gisteren in Noord-Ierland de drie katholieke jongetjes begraven die zondag om het leven kwamen bij een aanslag met een brandbom in hun huis in Ballymoney.

Duizenden mensen - katholieken en protestanten - vormden een haag van tien kilometer tussen de kerk in Ballymoney en de begraafplaats in de buurgemeente Rasharkin. Daar werden de broers Jason (9), Mark (10) en Richard (11) Quinn ter aarde besteld.

De drie witte kistjes werden uit het huis van hun grootmoeder in Rasharkin gedragen. Zij werden gevolgd door moeder Chrissie en een stoet van circa 200 familieleden en dorpelingen. De tocht voerde naar Ballymoney voor een oecumenische uitvaartdienst in de Maria- en St. Patrickkerk onder leiding van de katholieke pater Peter Forde.

De teraardebestelling vond vervolgens plaats in Rasharkin, omdat de moeder niet in Ballymoney wil terugkeren. De drie kisten werden in één graf gelegd.

De hoop op bezinning in Noord-Ierland na de dood van de drie broertjes werd maandagavond door de radicale dominee Ian Paisley snel de grond ingeboord. Hij moedigde de Oranjemannen in Portadown aan door te gaan met hun Oranjemars. Paisley sprak in Portadown tot enige duizenden mensen, van wie de meesten al een week de barricades van politie en leger belegeren die hen moeten verhinderen over de katholieke Garvaghy Road in de wijk Drumcree in Portadown te paraderen.

“We moeten een harde lijn kiezen voor de toekomst. Er kan geen sprake zijn van versagen of opgeven. We moeten vastbesloten zijn om, met onze harten en onze hoofden, offers te brengen”, aldus Paisley. “Al duurt het tot Kerstmis, we zullen hier zijn.” Hij riep verder alle unionisten in Noord-Ierland op zich bij de Oranjeorde in Portadown aan te sluiten. Paisley ging zo ver om politici die hun afschuw over de moorden hadden geuit, te beschuldigen van “dansen op het graf van de jongens”. Andere, meer gematigde protestantse leiders riepen de demonstranten bij Drumcree eerder op hun acties te beëindigen. Maar de Oranjeorde legde die oproep naast zich neer. In Drumcree schoot de politie gisternacht met rubberkogels toen de protestantse extremisten na de toespraak van Paisley door de versperringen wilden breken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden