Zwarte leiders roepen op tot boycot Texaco

WASHINGTON - Knip je Texaco 'credit card' aan stukken. Schrijf de aandeelhouders van Texaco een brief en roep hen daarin op hun aandelen in dit concern te verkopen. Met aanbevelingen als deze gaan zwarte leiders onder leiding van dominee Jesse Jackson de oliegigant te lijf. Vandaag begint een landelijke boycot van de Texaco benzinepompen.

Racistische uitspraken van Texaco-directieleden, ruim een jaar geleden, zijn de aanleiding. Tijdens een directievergadering die werd opgenomen, spraken directieleden denigrerend over de zwarte bevolking van Amerika als 'jelly beans' (gomballen). De heren van de directie waren kwaad over een proces tegen de oliemaatschappij. Dat proces loopt al geruime tijd en gaat over discriminatie tegen zwarte werknemers. Ook het woord 'nikker' viel in het gesprek.

De zwarte leiders hebben de directie van Texaco een ultimatum gesteld. Texaco dient onmiddellijk een schikking te treffen inzake dat proces en akkoord te gaan met een programma dat er voor zal zorgen dat minderheden bij Texaco beter behandeld worden.

Texaco heeft beterschap beloofd. De directie heeft erkend dat er iets fundamenteel mis is bij het bedrijf en dat het gebruik van beledigende woorden als 'jelly beans' onaanvaardbaar is. Het gebruik van het woord 'nikker' wordt overigens ontkend. Texaco heeft ook toegezegd zijn houding ten aanzien van minderheden te herzien, “teneinde Texaco tot een voorbeeld van gelijkheid en verscheidenheid te maken.”

Dat betekent dat er meer vertegenwoordigers van minderheden bij Texaco zullen komen werken terwijl Texaco ook meer contracten zal afsluiten met bedrijven met eigenaren die tot minderheidsgroeperingen behoren. Maar die toezegging alleen is niet genoeg om de boycot af te wenden.

Deskundigen zijn verdeeld over de vraag hoe effectief een boycot van een van de grootste bedrijven ter wereld is. De aandelen van Texaco waren als gevolg van de controverse gedurende de afgelopen weken gedaald met vijf procent, van circa 100 tot 95 dollar. Maar gisteren werden ze op Wall Street alweer voor 98 dollar verhandeld. Dat is lager weliswaar dan het maximum van 105 dollar ruim een maand geleden, maar nog steeds 35 procent hoger dan een jaar geleden.

Omstreden is verder in hoeverre het Amerikaanse publiek Texaco-pompen zal mijden. Een boycot van Exxon in 1989 in verband met een olievlek in Alaska die door toedoen van Exxon het milieu beschadigde, heeft de verkoop van Exxon benzine niet ernstig geschaad. Maar Exxon heeft als gevolg van die boycot er toch in toegestemd 2,5 miljard dollar bij te dragen aan het schoonmaken van de kust van Alaska.

Het bankiershuis Paine Webber schat dat de verkoop van Texaco-benzine een deuk van 10 tot 20 procent kan krijgen; dat is een verliespost van 11 tot 22 miljoen dollar. Maar dat valt in het niet bij de totale winst van Texaco die 1,5 miljard dollar bedraagt.

Onrust

Wat voor een effect zal de oproep hebben om Texaco aandelen te verkopen? Bedrijven zijn niet blij met onrust op de kapitaalmarkt. Zenuwachtigheid op Wall Street kan ongewenste fluctuaties van koersen tot gevolg hebben. Aandeelhouders van Texaco zijn al een proces begonnen tegen Texaco omdat de waarde van hun aandelen geschaad wordt door het handelen van de directie. En het ambtenaren-pensioenfonds van de staat New York spreekt zijn bezorgdheid uit, omdat het voor 1,2 miljard dollar aandelen heeft in Texaco.

Veel ernstiger dan het derven van inkomsten is de schade aan het imago van het bedrijf. Dat is voor Exxon de doorslaggevende factor geweest om met geld op tafel te komen. Ook de oliemaatschappij Chevron heeft 8,5 miljoen betaald om een vrouwendiscriminatie zaak te regelen. De restaurantketen Denny's heeft 46 miljoen dollar betaald toen het werd aangeklaagd door minderheden die in een restaurant niet bediend werden. En ook Texaco wil om die redenen zo snel mogelijk een schikking treffen.

De directie van Texaco buigt zich op dit moment diep in het stof om de woede van de zwarte leiders tot bedaren te brengen. Positieve actie wordt door het Amerikaanse bedrijfsleven gehaat. Nimmer nog hebben directieleden daarom zoveel begrip getoond voor een beleid van positieve actie.

“Samen kunnen wij Texaco de 21e eeuw binnenvoeren als een model van gelijkheid en verscheidenheid”, stelt Peter Bijur, president van de raad van bestuur. “We kunnen Texaco een leidende rol geven door iedere man en vrouw met respect te behandelen. Dat moet gebeuren en ik ben vast besloten dat te doen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden