Zwarte Italiaanse minister 'hymne aan antiracisme'

De Italiaanse minister van integratie Cecile Kyenge Beeld REUTERS
De Italiaanse minister van integratie Cecile KyengeBeeld REUTERS

Haar naam is onuitsprekelijk, schrijft het Italiaanse weekblad l'Espresso over Cécile Kyenge, maar hij klinkt Italiaanse democraten zwoel in de oren.

360 Magazine

De 48-jarige Cécile Kyenge (spreek uit als Kie-jen-gu-e), geboren in Congo en oogarts van beroep, is de eerste zwarte minister in Italië levende hymne aan de integratie en het antiracisme' schrijft het tijdschrift.

Namens de Democratische Partij (PD) is Keyenge minister van Integratie in de centrumrechtse regering van Enrico Letta. De verwensingen en scheldnamen uit extreemrechtse hoek als 'de aap uit Congo', de 'Zulu' en 'de anti-Itaiaan' draagt zij als geuzennamen. Als minister van Integratie staat zij aan het front van het debat in Italië over het geboorterecht en strafbaar stellen van illegaliteit. Met dat vraagstuk werd zij al vereenzelvigd sinds haar woordvoerderschap Primo Marzo, een beweging die jaarlijks op 1 maart een staking organiseert onder alle illegale buitenlanders, om zo hun belang voor de economie aan te tonen.

Het geboorterecht zou in Italië geboren kinderen van immigranten automatisch de Italiaanse identiteit geven, die zij tot nu toe op hun 18de moeten aanvragen. 'Of we daarin zullen slagen valt moeilijk te voorspellen', zegt Kyenge. 'We moeten het hebben van de dialoog en het gezonde verstand.'

Maar Kyenge gelooft niet in opgeven. 'Ik kwam op mijn 18de alleen aan in Italië. Ik heb gestudeerd. Italië is niet echt een racistisch land.' Maar die naam van haar blijft lastig, vindt ook Enrico Letta. Om het zekere voor het onzekere te nemen, noemt hij Kyenge uitsluitend bij de voornaam. 'Cecilia'. Ze is ten slotte Italiaanse.

Artikel uit 360 Magazine.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden