Zwarte doos Russisch vliegtuig registreerde geen noodsignaal

null Beeld AP
Beeld AP

Een eerste onderzoek van de zwarte doos van het neergestorte Russische vliegtuig toont aan dat de piloot geen noodsignaal heeft uitgezonden. Het onderzoekscomité van de Egyptische overheid meldde maandag tevens dat het toestel niet door een voorwerp van buitenaf was geraakt.

Vanuit Moskou klonk een iets ander geluid, namelijk dat op dit moment nog geen enkele oorzaak van de ramp kan worden uitgesloten. Het Kremlin vindt bijvoorbeeld dat ook een aanval door terroristen nog steeds tot de mogelijke oorzaken moet worden gerekend.

'Niets met toestel zelf te maken'
Voor vliegtuigmaatschappij Kogalimavia is het duidelijk: dat de oorzaak van de crash gelegen zou kunnen zijn in het toestel zelf, is uitgesloten. Dit beklemtoonde de luchtvaartmaatschappij maandag, volgens persbureau Sputnik. Het toestel had eerder een mankement aan de staart, maar dat werd gerepareerd en er werd vastgesteld dat het vliegtuig in goede staat verkeerde. De bemanning was ervaren en verloor plotseling volkomen de controle over het vliegtuig. Alleen krachten van buitenaf kunnen dit zo plotseling hebben veroorzaakt, aldus Kogalimavia.

De onderneming stelde maandag ook dat er geen financiële problemen waren die op een of andere wijze de veiligheid van de passagiers in gevaar zou kunnen hebben gebracht. Het Russische persbureau RIA-Novosti meldde eerder dat de onderneming, volgens de arbeidsinspectie, een aantal personeelsleden al twee maanden geen loon had uitbetaald.

De Russische luchtvaart heeft een belabberde reputatie. Trouw-correspondent Geert Groot Koerkamp schreef gisteren al over de vliegende doodskisten die het Russische luchtruim onveilig maken. "Veel ongelukken zijn aantoonbaar te wijten aan menselijke fouten. Er zijn gevallen bekend van dronken piloten, van piloten die te weinig ervaring hadden met de Boeing om in een noodsituatie adequaat te kunnen reageren, zelfs van een piloot die zijn zoontje achter de stuurknuppel van een Airbus liet zitten, waarna het toestel omlaag stortte."

De Airbus 321 van de maatschappij Kogalimavia stortte zaterdag in de Egyptische Sinaï neer. Alle 224 inzittenden kwamen daarbij om het leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden