Zwarte dag voor rechtse oppositie in Frankrijk

'Rechtertje' verhoort Sarkozy Broederstrijd in UMP

KLEIS JAGER | PARIJS

Terwijl aan de broederstrijd in de Franse oppositiepartij UMP maar geen einde komt, dreigen juridische problemen voor de man naar wie veel partijleden terugverlangen: Nicolas Sarkozy. Justitie heeft aanwijzingen dat Sarkozy de bejaarde Liliane Bettencourt, erfgename van het L'Oréal-concern, geld heeft afgetroggeld. Geld dat hij nodig had voor zijn campagne voor de presidentsverkiezingen van 2007.

Gisteren werd Sarkozy gehoord in Bordeaux, waar de zaak rond de rijkste vrouw van Frankrijk in 2010 werd ondergebracht. Dat was omdat een topmagistraat in de Parijse voorstad Nanterre niet langer werd vertrouwd vanwege zijn uitstekende banden met het toenmalige staatshoofd.

Vrienden hadden al laten weten dat Sarkozy het treffen in de wijnstad met vertrouwen tegemoet zag. Hij zou zich niet druk maken over een 'leeg dossier' maar wel woedend zijn op het 'rechtertje' dat jacht op hem maakt en deze zomer tijdens een vakantie in de VS een huiszoeking gelastte. Gisteravond laat werd bekend dat Sarkozy geen verdachte meer is in de zaak. Mogelijk wordt hij nog als getuige gehoord.

Gentil baseerde zich onder meer op een verklaring van Bettencourts ex-boekhoudster. Volgens haar kreeg zij de opdracht een envelop met 150.000 euro klaar te leggen voor 'meneer Sarkozy'. Het wettelijk toegestane bedrag waarmee een particulier een politicus mag steunen is 7500 euro per persoon per jaar.

Maar vervolging van Sarkozy wegens illegale partijfinanciering is niet mogelijk: hiervoor staat een verjaringstermijn van drie jaar. Vandaar dat Gentil Sarkozy aan de tand voelde in een deel van de zaak waar ook andere kennissen van Bettencourt bij zijn betrokken. Dat deel draait om 'misbruik van vertrouwen en zwakheid'. Volgens Gentil stond in 2006 al vast dat de 'intellectuele capaciteiten' van Bettencourt (toen 85) te wensen overlieten.

Of het tot een rechtszaak komt, is allerminst zeker. Weinigen geloven dat de affaire een terugkeer in de politiek van Sarkozy onmogelijk maakt.

De ex-president wordt vaak gezien als de eigenlijke winnaar in de strijd om het leiderschap van zijn partij, de UMP, die in twee kampen verdeeld is. Sarkozy heeft nooit uitgesloten dat hij kandidaat is voor de presidentsverkiezingen van 2017. Een zwakke partijleider vergroot zijn kansen.

De UMP hoopt het ongekende gekrakeel over de vraag wie zondag de voorzittersverkiezingen won - François Fillon of Jean-François Copé - te bezweren met een commissie onder leiding van oud-minister Alain Juppé. Die werpt zich op als neutrale 'blauwhelm', wil alle klachten over fraude en 'volgepropte stembussen' onderzoeken en in twee weken de knoop doorhakken.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden