Zwarte dag voor korpsleiding Nationale Politie

Bijltjesdag | In korte tijd ziet de politie drie kopstukken verdwijnen. De drie zaken zijn samen goed voor veel onrust.

De Amsterdamse politiechef Ad Smit is uit zijn functie gezet. Hans van der Neut, hoofd van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DB&B) stapt in overleg met de politietop op. En Frank Giltay, voormalig voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie, is nu formeel geschorst. Gisteren was een zwarte dag voor de Nationale Politie.

De korpsleiding had de handen vol aan het informeren van het personeel over de gebeurtenissen. Het schokkendst is het dossier over Ad Smit. De 64-jarige politiecommissaris geldt als een icoon binnen de politie. Naar hem loopt al geruime tijd een onderzoek wegens mogelijke schending van de integriteit. Het zou gaan om het gebruik van politiegeld voor privédoeleinden, zoals bezoek van voetbalwedstrijden en concerten zonder zakelijke aanleiding. De afdeling veiligheid, integriteit en klachten (VIK) heeft de zaak inmiddels in handen gegeven van de rijksrecherche. De politieleiding liet het personeel weten dat je 'een dergelijke beslissing niet lichtvaardig neemt'. Dat is een indicatie van de ernst van de beschuldiging.

Smit verwierf bij de krakersrellen in de jaren tachtig de bijnaam 'Adje Latje'. Hij was politiechef in veel, vaak lastige, Amsterdamse wijken. Met veertig dienstjaren staat hij vlak voor zijn pensioen.

De politietop maakte gisteren ook de formele schorsing van oud COR-voorzitter Giltay bekend. De nieuwe korpschef Erik Akerboom deed eerder al aangifte tegen hem wegens oplichting en verduistering. Een deel van het jaarbudget van de COR - 1,6 miljoen euro - ging op aan diners, feesten, luxe overnachtingen en het inhuren van onder meer imagocoaches.

Van der Neut van de DB&B houdt de eer aan zichzelf. Hij legde gisteren zijn functie neer als hoofd van dienst die onder meer het Koninklijk huis, buitenlandse diplomaten en Kamerleden moet beveiligen, na een behoorlijk negatief onderzoek. De vierhonderd personeelsleden van de dienst werden daarover gisteren geïnformeerd. Binnen de DB&B heerst al geruime tijd grote onvrede over van alles. De bezetting is veel te krap, de interne communicatie weinig bevredigend en arbeidsvoorwaarden worden niet op de juiste wijze toegepast.

Behalve de vele signalen van onvrede en onrust waren er ernstige klachten over de integriteit. De politieleiding zegt die te hebben onderzocht, maar van echt grote schendingen van de integriteitsregels zou geen sprake zijn. De verziekte sfeer binnen de dienst zou de beveiliging van personen niet in gevaar hebben gebracht.

Jannine van den Berg, politiechef van de Landelijke Eenheid waar de dienst onder valt, hoopt de komende tijd te kunnen werken aan de onderlinge verhoudingen en de communicatie. In de praktijk betekent dat dat er een nieuwe stijl van leidinggeven binnen de dienst moet komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden