Zwarte dag voor familie Soeharto

De klopjacht op Tommy Soeharto, de jongste zoon van de voormalige Indonesische president Soeharto, is geopend. Alle villa's van Tommy's familieleden inclusief die van zijn vader werden gisteren -tevergeefs- doorzocht.

Van onze correspondent

Ex-president Soeharto moest op dezelfde dag ook het bericht verwerken dat de rechtszaak tegen hem wordt heropend. Dat besloot de Hoge Raad.

Tommy had zich vrijdag bij de Cipinanggevangenis in Jakarta moeten melden nadat president Wahid zijn gratieverzoek had afgewezen. Hij is in september door de Hoge Raad wegens corruptie veroordeeld tot achttien maanden celstraf.

De politie en zijn advocaten zeggen geen flauw benul te hebben waar Tommy uithangt. ,,We onderhandelen nog met de familie en hopen dat Tommy zich vrijwillig overgeeft'', zei politiewoordvoerder Usman voordat de huiszoekingen begonnen.

Maar de onderhandelingen mislukten. Een van Tommy's advocaten, Nudirman, zei dat Tommy zich wilde aangeven in ruil voor privé-bewaking in zijn cel. Soeharto's zoon zou telefonisch zijn bedreigd. Politiecommandant Bimantoro vindt het niet nodig hem privileges te geven.

Tommy's andere advocaat Erman Umar is het 'gezeur' van zijn collega Nudirman en Tommy beu. Hij wil de rechtsgang niet verder blokkeren. Erman heeft de gevangenis bezocht en vindt de veiligheid er meer dan voldoende. Als zijn cliënt zich niet binnen achtenveertig uur vrijwillig meldt, trekt hij zich als advocaat terug.

Gelijktijdig met de huiszoekingen bij de Soeharto's maakte de Hoge Raad bekend dat de corruptiezaak tegen de voormalige president wordt heropend. 'Vadertje Soeharto' kan zich dit keer niet verschuilen achter zijn slechte gezondheid. Als het proces opnieuw begint moet Soeharto hoogst persoonlijk in de rechtbank verschijnen. President Wahid had de Hoge Raad dringend verzocht de zaak te bestuderen.

In de straten van Jakarta werd gisteren gezongen. ,,Zou de staat dan toch het lef hebben de machtige Soeharto-clan aan te pakken?'', riepen demonstranten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden