Zwarte Cross maakt zich sterk voor levend houden dialect

Het Achterhoeks mag niet verloren gaan. Vandaar dat de organisatie van het festival Zwarte Cross, dat jaarlijks in Lichtenvoorde wordt gehouden, binnenkort komt met een lespakket Achterhoeks voor op de basisschool. Wout Kemkens vertelt namens de organisatie hoe Zwarte Cross op deze manier het dialect levend wil houden.

1

Wat moeten we ons voorstellen bij een lespakket Achterhoeks?

"Hoe het er precies uitziet, kan ik pas over een maand vertellen, we zijn nog in onderhandeling met een uitgever. Maar het is wel de bedoeling dat we het vanaf volgend schooljaar op scholen gaan aanbieden. Het hoeft niet opgenomen te worden in het curriculum, maar we pleiten voor een uurtje Achterhoeks op school. Of dat er tijdens pauzes, bij de weekopening of de spreekbeurt wat aandacht voor het dialect zal zijn.

2

Wat vinden scholen daarvan?

Ik heb al heel wat toffe reacties van docenten binnen. Ook van leraren die in de les al aandacht besteden aan het Achterhoeks. Het zou gewoon leuk zijn als mensen er een beetje mee gaan spelen. Op school kun je bij uitstek een uitstervende taal levend houden, maar ook willen we kinderen stimuleren er creatief mee om te gaan en nieuwe woorden te bedenken. Ook het zogenaamde 'sprekken' hoort er bij, het vertellen van sterke verhalen.

3

Ik associeer het Zwarte Cross festival nou niet direct met kleuters en taalles, eerder met trekkers, bier en loeiharde metal.

We zijn qua leeftijdsopbouw het breedste festival van Nederland! Er is een weide voor kinderen waar ze van alles kunnen doen, en op de theaterweide hadden we vorig jaar bijvoorbeeld Gerda Havertong die Dikkie Dik in het Achterhoeks voorlas. We doen veel met streekcultuur, en dat willen we met zo'n lespakket graag uit dat oubollige hoekje wegtrekken. Mensen associëren het dialect vaak met suf, dom of boer. Dat vinden wij totaal niet. Eigenlijk is het net als gewoon Nederlands: Wi-j' hebt nen gruwelijk groot terrein woar wi-j altied probeert alle leaftieden een betjen deur mekare hen te loaten lopen. Ook hebben wi-j een heuksken op t terrein veur kinder woar ze in alle rust kunt crossen, spöln en verhaaltjes veur geleazen kriegt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden