Zwarte cijfers brengen Hema nog niet in veilig vaarwater

Hema-CEO Tjeerd Jegen en de Tilburge burgemeester Peter Noordanus tijdens de opening van de Hema-pilotstore. Deze nieuwe formule van de winkelketen wordt doorgevoerd in de grote Benelux-winkels. ANP Beeld ANP

Het duurde vijf jaar, maar eindelijk zijn daar dan zwarte cijfers voor Hema. Vooral huishoudtextiel, speelgoed en schrijfwaren doen het goed. 

Dat zou je een knappe prestatie kunnen noemen, ware het niet dat Hema net als andere winkels profiteert van de beter draaiende economie. Bovendien heeft de Hema het afgelopen anderhalf jaar baat gehad bij het wegvallen van V&D, onder meer als het gaat om schoolartikelen. Volgens een woordvoerder is het echter niet alleen dankzij de groeiende economie dat Hema het goed doet. “Wij hebben het juiste assortiment dat aansluit op de klantwens.”

De winst over het derde kwartaal kwam uit op 5,6 miljoen euro. Een jaar eerder verloor Hema nog 1,6 miljoen euro in het derde kwartaal

Nieuw icoon

Hema heeft de wind nu mee, zegt retaildeskundige Paul Moers. “Maar dat betekent niet dat ze achterover kunnen gaan leunen.” Volgens Moers moet de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam het nog te veel hebben van aloude iconen: de tompoes, de rookworst en producten met Jip en Janneke erop. “Het wachten is nog altijd op het Hema-icoon van de 21e eeuw.”

En hoewel de cijfers nu mooi zijn opgepoetst, rommelt het intern, zo bleek deze week uit een publicatie van HP De Tijd. Hema heeft ruzie met zijn franchisenemers en niet zo’n beetje ook. Het conflict ontstond enkele jaren geleden toen eigenaar Lion Capital besloot de leverancierskortingen die de Hema krijgt, niet langer te delen met de franchisenemers. Zij kwamen vervolgens in opstand en claimden 44 miljoen euro. Uiteindelijk werd er eind 2015 geschikt voor 23 miljoen euro. Maar een verschillende interpretatie van deze schikking leidde opnieuw tot ruzie en inmiddels zijn de strijdende partijen verwikkeld in twee rechtszaken.

In de etalage

Daar zal Lion Capital allerminst blij mee zijn, want de investeringsmaatschappij wil Hema graag verkopen. En juridisch gedoe maakt een verkoop toch lastiger, al stelt een woordvoerder van Hema dat het conflict met de franchisenemers verder geen invloed heeft op het verkoopproces.

Lion Capital kocht de oerhollandse winkelketen in 2007 en om de aankoop te financieren werd Hema zelf met schulden overladen. Dit doen dit soort investeerders wel vaker, omdat het belastingvoordelen oplevert en bovendien een manier is om een bedrijf aan te sporen kosten te besparen. Beoogd gevolg: een hoog rendement voor de investeerder. Lion Capital had echter buiten het uitbreken van de crisis gerekend. De schuldenlast drukte zo zwaar op Hema dat er gereorganiseerd moest worden. Uiteindelijk zag Lion Capital zich genoodzaakt de schuldenlast drastisch te verlagen om het bedrijf staande te houden.

Ahold

Hema stond al eerder in de etalage. Het scheelde toen niet veel of het winkelconcern was onderdeel geworden van Ahold. Maar Lion Capital vroeg eind 2010 een net iets te hoge prijs aan de grootgrutter. Wellicht dat de Britse investeerder daar nu spijt van heeft. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden