ZWARTE ANGLICANEN

Zwarte anglicanen hebben tijdens een bijeenkomst in York de Engelsen opgeroepen de zwarte mensen in hun midden gelijkwaardig te behandelen. “Zwarte mensen zijn mensen. Zwarte christenen zijn christenen. Zwarte anglicanen zijn anglicanen”, brachten zij de anglicaanse Church of England en haar leiders op hun eerste nationale bijeenkomst in herinnering.

“Onze etnische oorsprong mag dan liggen in Afrika, Zuid- of NoordAmerika, Azië of de Caraëische eilanden, en enkelen van ons zijn bezoekers uit die landen, maar meestal zijn wij zelf Engels, een groot aantal van ons is geboren in Engeland . . . We behoren tot dit land. Maak ons meer zichtbaar in het leven en leiderschap van onze kerk”, aldus de deelnemers aan de bijeenkomst, die bijgewoond werd door de aartsbisschoppen van Canterbury en York.

Tot de hele Engelse maatschappij richtten ze de woorden: “Zwarte Engelsen zijn Engelsen. Maar er is nog geen werkelijke gelijkheid in banen, huisvesting, gezondheidszorg, mogelijkheden tot educatie en vertolking in de media.” Volgens de zwarte anglicanen is “institutioneel racisme” in Engeland “diep geworteld”. Zij vrezen voor hun kinderen, als dat racisme niet wordt “uitgeroeid”. Een onderzoek eerder deze maand heeft uitgewezen dat de mate waarin zwarte anglicanen afgevaardigd zijn in de hiërarchie van de anglicaanse kerk niet in verhouding staat tot het aantal van hen dat de diensten bezoekt. De Church of England telt momenteel twee zwarte bisschoppen: Wilfred Wood, geboren in Barbados, is sinds 1985 hulpbisschop van Croydon. Michael Nazir-Ali uit Pakistan werd vorige maand benoemd tot bisschop van Rochester.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden