Zwarte actie voor witte leerlingen

Ouders willen dat hun kinderen integreren

'Is dit wit genoeg voor u?', is de tekst die allochtone schoolkinderen vandaag op hun T-shirt zullen dragen tijdens een ludieke actie in Amsterdam-Zuid. In hun hand hebben zij een folder, getiteld 'Met de deur in huis: wij zoeken meer witte leerlingen'. De bovenbouwers van twee zwarte basisscholen in de Rivierenbuurt en De Pijp gaan met de folders deuren langs en flyeren bij de supermarkt. Doel is om witte ouders erop aan te spreken dat de basisscholen in de buurt sterk gesegregeerd zijn.

"Jarenlang hebben we geprobeerd witte kinderen aan te trekken met het verhaal van ons mooie gebouw, fijne team en goede Cito-scores", vertelt Diane Middelkoop van het katholieke schoolbestuur Asko. "Maar het heeft niet gewerkt." Hoewel in De Pijp en de Rivierenbuurt de laatste jaren vooral de hoger opgeleide blanke middenklasse neerstrijkt, is op de Avonturijn en de Catharinaschool 95 procent van de leerlingen van allochtone afkomst. De scholen bieden duidelijk geen 'afspiegeling van de wijk'. "Ouders dringen er bij ons op aan om actie te ondernemen. Ze willen dat hun kinderen integreren. Maar dat kan niet als witte ouders onze school blijven mijden omdat ze denken dat 'hun soort mensen' daar niet thuis hoort, minder presteert of de verkeerde dingen leert", zegt Middelkoop.

Op een ouderavond afgelopen woensdag bleek volgens haar dat sommige ouders twijfels hebben bij de aanpak van de actie. "Zij associëren het woord 'zwart' vooral met discriminatie. Sommige kinderen zullen daarom misschien geen T-shirt aan mogen. Maar de meeste ouders zijn blij dat we deze actie voeren."

"De school laat de kinderen een maatschappelijke strijd voeren", zegt de Maastrichtse onderwijssocioloog Jaap Dronkers. Hij geeft de school wel gelijk: een evenwichtig opgebouwde sociale samenstelling is beter voor het onderwijs. Maar is de boodschap die deze kinderen op straat gaan brengen niet wat bruut? "Ik ga geen wedstrijdje voeren over wie het bruutst is. Ook witte ouders die drie blokken omfietsen om hun kind op een witte school af te zetten, handelen onmaatschappelijk. Het enige dat je de school misschien kan verwijten, is dat ze het woord 'hoogopgeleid' hadden moeten gebruiken in plaats van 'wit'." Want wil je scholen goed mengen, dan gaat het volgens Dronkers met name om een combinatie van opleidingsniveaus.

Wethouder Simone Kukenheim (D66) heeft "gemengde gevoelens" bij de actie. Veel kan zij er niet aan doen, want het college van D66, VVD en SP heeft er bewust voor gekozen dat scholen zelf hun integratiebeleid mogen voeren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden