Review

'Zwartboek islam' is omstreden

Een essaybundel waarin de islam een ’imminent gevaar’ heet, stuitte volgens de samensteller op angst bij potentiële uitgevers. Die zouden bang zijn voor een ’rechts-radicaal’ stempel. Niet waar, zeggen de uitgevers. Maar zij vinden de bundel wel ’eenzijdig’.

Zoveel is zeker: het boek ’De islam: kritische essays over een politieke religie’ gaat niet onopgemerkt voorbij. Bij de presentatie op de Antwerpse boekenbeurs vorige maand was de opkomst massaal en liepen er extra beveiligers rond. Nu blijkt dat de essaybundel al voor publicatie tegenstand opriep.

Het boek, dat bij Academic & Scientific Publishers (ASP) in Brussel is verschenen, zou aanvankelijk door Acco uit Leuven worden uitgegeven, tot die er ’ineens’ van afzag. Dat zegt een teleurgestelde publicist Sam Van Rooy, die de achthonderd pagina’s tellende bundel samen met zijn vader Wim samenstelde. Het bevestigt hem in zijn gevoel ’tegen de stroom van politieke correctheid’ in te moeten zwemmen.

Ook uitgeverij Aspekt uit Soesterberg, die de Nederlandse uitgave van de bundel op zich zou nemen, besloot volgens Van Rooy op het laatste moment zijn vingers niet aan het boek te branden.

„Bij Acco waren ze bang voor hun goede naam”, zegt Van Rooy. „En ze vreesden hun afzet van boeken aan de Vlaamse overheid te verliezen.”

Een aantal schrijvers uit Acco’s fonds, zoals voorzitter Rik Pinxten van de Humanistische Vrijzinnige Vereniging van Vlaanderen, zou volgens Van Rooy hebben gedreigd de samenwerking met de uitgeverij te beëindigen bij publicatie van zijn boek. „Daarna heeft de uitgever zijn handen ervan afgetrokken. Hij vreesde voor zijn baan en voor die van zijn ondergeschikten – dat heeft hij mij letterlijk zo gezegd.”

Bart De Prins, directeur-uitgever van Acco, weigert desgevraagd in te gaan op die kritiek van Van Rooy.

Rik Pinxten reageert verbijsterd op de suggestie dat hij de uitgeverij zou verlaten als Van Rooys essaybundel daar zou verschijnen. „Zoiets heb ik nooit ook maar geïnsinueerd. Iedereen mag schrijven wat hij wil.”

In de bundel – volgens Van Rooy bedoeld als ’de bijbel van de islamkritiek’– staan 34 essays die de islam zien als een ’imminent gevaar dat voor de zoveelste keer Europa tracht binnen te dringen’. Onder anderen Machteld Allan, Hafid Bouazza, Afshin Ellian, Mat Herben, Hans Jansen, Bat Ye’or en Nahed Selim werkten mee aan de bundel.

Hoewel vader en zoon Van Rooy het boek bij ASP wel gepubliceerd kregen, ging dat niet zonder concessies. „De uitgever dwong ons de oorspronkelijke titel ’Zwartboek islam’ te laten vallen”, zegt Sam Van Rooy. En mede-uitgever Aspekt eiste volgens Van Rooy nog meer dan een titelwijziging. „De voor- en achterflap en inhoud van de bundel vonden ze te kritisch. Dus besloten ze het boek niet zelf uit te geven, maar slechts te distribueren in Nederland.”

Directeur Perry Pierik van Aspekt nuanceert dat. „Wij zijn niet tegen dit boek”, zegt hij. „Integendeel. Maar we werden pas in een heel laat stadium benaderd, waardoor wij maar weinig eigen inbreng konden hebben. Alles lag al vast. Dat was reden om het boek niet uit te geven.”

Uitgever Gert De Nutte van ASP bevestigt dat. „Van meet af was afgesproken dat wij het boek zouden uitgeven en Aspekt het in Nederland zou verspreiden.”

„Dat kan wel zijn”, reageert Van Rooy weer. „Ik weet niet hoe het contract-technisch allemaal precies in elkaar steekt. Toch proef ik schroom en angst bij Aspekt. Er is mij door medewerkers verteld dat de uitgeverij haar naam niet wilde verbinden aan dit boek, uit angst een radicaal-rechts stempel opgedrukt te krijgen. De naam van Aspekt staat niet op de cover en niet in het binnenwerk van de bundel. Ook de website van de uitgeverij vermeldde het boek niet – totdat ik daar een boze email over schreef.”

Uitgever Pierik van Aspekt zegt niet tegen de kritische toon van Van Rooys bundel te zijn. Ook met de oorspronkelijke titel had hij best kunnen leven, zegt hij. „Het is een waardevol boek. Wel vind ik het eenzijdig. Ik zou er ook essays van denkers in hebben opgenomen die sympathie koesteren voor het multiculturalisme en tóch bedenkingen hebben bij de islam. Zo’n geluid had de bundel sterker gemaakt.”

Sam Van Rooy erkent dat de essays allemaal uit dezelfde koker komen. „Dat is ook de bedoeling. Met een zwartboek breng je alles wat nefast en slecht is aan een beweging voor het voetlicht.” Eenzijdig vindt Van Rooy zijn boek niet. „Over de islam valt niets goeds te zeggen. De positieve verzen uit de Koran passen, zoals Wilders zei, in een schriftje met de omvang van de Donald Duck.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden