Zwart-Wit'28 koploper met interne zorgen

ROTTERDAM - Ogenschijnlijk gaat het goed met Zwart-Wit'28. Ten koste van Delta Sport (3-1 winst) bereikten de Rotterdammers zaterdag zelfs de top van de ranglijst (hoofdklasse B). Maar achter de façade van het sportieve succes, gaat een eens roemruchte zaterdagclub in zorgelijke tijden schuil.

Loek Laurman

Eind oktober hebben vier leden van het dagelijks bestuur hun functie neergelegd. Officieel heet het dat het viertal is opgestapt bij gebrek aan vertrouwen in het voor de toekomst uitgestippelde beleid. Dat lijkt een verklaring die hout snijdt, want reden om te somberen over de nabije en verre toekomst van de enige Rotterdamse hoofdklasser is er zeker.

De grond van De Vaan, thuishaven van Zwart-Wit'28, zal naar het zich nu laat aanzien bij de herindeling van de Zuiderparkgordel niet in 2003, maar pas in 2006 een andere bestemming krijgen. De Vaanclub moet het dus enkele jaren langer zien uit te zingen op de verouderende accommodatie (sinds 1966). Maar voor vervangingsinvesteringen (verwarmingsketel, bedrading lichtmasten, vervanging houtwerk opstallen) zijn de eigen middelen niet toereikend. De noodzakelijke werkzaamheden kunnen dan ook alleen maar uitgevoerd worden met steun van de gemeentelijke overheid. En in het beroep op die financiële ondersteuning teert Zwart-Wit volledig op het in de gloriejaren opgebouwde krediet van erevoorzitter Henny Troost (77 inmiddels), die op de Coolsingel ook als belangenbehartiger zonder officiële status nog voldoende deuren voor zijn club weet te openen.

De 'eminence grise' kreeg het twee jaar geleden ook al voor elkaar een dreigend faillissement (schuldenlast 250000 gulden) af te wenden door bij de ambtelijke instanties een voorschot los te peuteren op de vergoeding die de club bij toekomstige onteigening te wachten staat.

Het eerste elftal wordt al twee jaar op de been gehouden met de financiële injecties waar voorzitter Rick Bergen (30) zorg voor draagt, maar de jeugdige voorzitter is er tegelijkertijd ook in geslaagd een aantal respectabele leden van de oude garde van zich te vervreemden. Zo vertrok Jan Nieuwstraten (record-zaterdaginternational) al weer vrij snel na zijn aantreden als voorzitter van de ledenraad. En het is een publiek geheim dat ook de nu opgestapte bestuursleden hun voorzitter vooral betichten van eigenmachtig optreden.

Rick Bergen doet geen pogingen te verbloemen dat er inderdaad meer aan de hand is dan wat hij middels het perscommuniqué wilde doen geloven. Tegelijkertijd laat hij doorschemeren de huidige bestuurscrisis ook te zien als een soort natuurlijke selectie: ,,Ik stippel een lijn uit en wie niet mee kan, valt af. Toen ik hier kwam, was de club zo goed als failliet. Dat heb ik weten te voorkomen. We zijn vorig jaar in de eerste klas kampioen geworden en we staan nu bovenaan in de hoofdklasse. Wat willen ze dan nog meer?''

En intussen loopt Henny Troost op zijn oude dag voor Zwart-Wit'28 zich andermaal het vuur uit de sloffen. Deze keer om te voorkomen dat zijn club met interne tegenstellingen zichzelf de nek omdraait.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden