Zwart vrijwilligerslegioen klaar voor WK

johannesburg – Een grote hal in het chique Sandton Convention Centre in Johannesburg stroomt vol met WK-vrijwilligers. Het is de start van het introductieweekend voor de bijna tweeduizend man die worden ingezet rond het Ellis Park stadion. Heel wat mensen hebben voor de gelegenheid het geel-groene shirt van het nationale elftal aangetrokken. Het gros van de vrijwilligers bestaat uit goed opgeleide zwarte twintigers en dertigers. De belangstelling voor het vrijwilligerswerk was overweldigend, vertelt vrijwilligersmanager Onke Mjo: „Er meldden zich bijna vier keer meer mensen dan nodig. Er kon dus ruim worden geselecteerd, Vrijwilligers moeten wel al wat kennis en ervaring hebben; we kunnen ze er niet speciaal voor opleiden”, aldus Mjo

De 31-jarige Tim Hogins is aangenomen. De vlotgeklede zwarte Zuid-Afrikaan wordt ingezet als IT-specialist. „Ik heb m’n eigen IT-bedrijf en reis veel. Ik heb vrienden en kennissen van over de hele wereld die naar het WK komen. Ik weet dat veel mensen twijfelen of Zuid-Afrika de organisatie wel aan kan. Daarom wil ik mijn ding doen om het tot een succes maken. En ik ben gek op voetbal”, grinnikt hij.

De vrijwilligers krijgen geen enkele vergoeding. Hogins kan het zich veroorloven om zich een maand onbetaald in te zetten voor het WK, stelt hij. „Als ik weg ben, blijven er nog een paar jongens over om mijn bedrijf te runnen.” De organisatie voorziet de hulptroepen alleen van gratis maaltijden. Ook bij de introductie worden er lunchpakketten uitgereikt. De IT’er inspecteert de inhoud van de bruinpapieren zak. Een zakje chips, een zakje nootjes en een broodje kip met mayo. „Not too bad”, oordeelt hij met volle mond, met één oog op z’n Blackberry.

De zaal wordt intussen opgewarmd door Andrew Depela, de locatiemanager van Ellis Park, één van de twee speellocaties in Johannesburg. Hier worden 5 van de 48 groepswedstrijden gespeeld. Depela: „Op 15 mei 2004 maakte Sepp Blatter bekend dat ’Sassafrica’ het WK mocht organiseren. Afrika, het continent dat altijd onder vuur ligt vanwege oorlogen, honger, armoede en Aids. Velen waren bang dat we het niet gingen redden. Maar het zál een succes worden, met dank aan al die duizenden vrijwilligers die zich willen inzetten. ” Een staande ovatie volgt, de zaal golft van enthousiasme.

Malcot Liwoso, een in Johannesburg woonachtige Congolees, klapt geestdriftig mee. De 41-jarige gospelartiest spreekt Engels, Frans en Portugees, en zal worden ingezet als bezoekersassistent. „Ik voel me verantwoordelijk, ja. Mijn broer woont in Europa en hij zegt steeds: ’er gaan doden vallen!’. We moeten de wereld laten zien dat Afrika dit kán..”

Het vrijwilligerslegioen is overwegend zwart, met hier en daar een blanke spikkel. De blonde Carey Linnel, een 32-jarige handelaarster in chroom en steen uit Johannesburg is één van de weinige blanken. Maar dat was haar niet eens opgevallen – en ras doet bij sport ook niet ter zake, vindt ze. Hoewel Linnel zelf ’niks heeft’ met voetbal, wil ze zich graag inzetten voor het WK. „Ik ben ontzettend trots op Zuid-Afrika en we hebben zo veel kritiek te verduren gekregen. Ik wil de goede en mooie kanten van het land laten zien.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden