Zwart geld is weer welkom in Argentinië

inkeerregeling | Tegen een eenmalig belastingtarief van 10 procent kunnen Argentijnen binnenkort waarschijnlijk hun buitenlandse tegoeden terughalen.

Eind deze week stemt de Argentijnse Senaat over de inkeerregeling voor vermogende landgenoten die hun buitenlandse tegoeden willen terughalen. Spijtoptanten moeten weliswaar 10 procent betalen aan de fiscus, maar het is dé kans voor drugshandelaren en corrupte politici om hun vermogens wit te wassen. Zonder lastige vragen van pers, want wie publiceert over de spijtoptanten hangt een gevangenisstraf boven het hoofd.

Volgens The Tax Justice Network, een internationale non-profit organisatie die ageert tegen belastingontduiking en belastingparadijzen, hebben de Argentijnen gezamenlijk zo'n 365 miljard euro in het buitenland geparkeerd: driekwart van het bbp. De voornaamste redenen om spaargeld in het buitenland te stallen zijn de instabiele economische geschiedenis en de gierende inflatie, het afgelopen jaar dik 44 procent. Wie spaart in pesos is een dief van zijn eigen portemonnee.

De regering in Buenos Aires hoopt 20 à 30 miljard euro aan zwart vermogen binnen te slepen. Daarnaast gaat Argentinië met een reeks landen belastinggegevens uitwisselen. Zwartspaarders die geen gebruikmaken van de inkeerregeling hangen hoge boetes boven het hoofd.

De eerste en bekendste spijtoptant: de president. Mauricio Macri beloofde ruim 1,2 miljoen euro van zijn rekeningen op de Bahama's terug te halen naar Argentinië. Hij kon ook niet anders nadat zijn naam prominent opdook in de Panama Papers. "Ik snap dat we niet de beste reputatie hebben als veilige haven voor vermogen, maar dat gaan we veranderen. Ik nodig iedereen uit daaraan bij te dragen", aldus president Macri. De zet lijkt politiek gemotiveerd. Zijn populariteit kelderde toen bekend werd dat hij veel offshorebedrijven en bankrekeningen bezit om in Argentinië weinig of geen belasting te betalen.

Politiek pijnlijker is dat de rest van zijn regeringsploeg, gevuld met ex-bestuursvoozitters van grote internationale en Argentijnse bedrijven, helemaal niet staat te springen om het voorbeeld van hun president te volgen. Een aantal ministers liet weten niet van plan te zijn al hun miljoenen terug naar het vaderland te halen.

Toch zijn er financiële redenen om het wel te doen. "Er is in Argentinië een goed rendement te behalen", aldus econoom Diego Finchelstein van de Universiteit van San Andrés, bijvoorbeeld op Argentijnse staatsobligaties.

Natuurlijk zijn er ook risico's. Zo wordt gevreesd dat corrupte ambtenaren en politici, drugshandelaren en belastingontduikers de inkeerregeling gebruiken om hun tegoeden wit te wassen. Risicovrij, met dank aan de Argentijnse regering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden