Zware zomerstorm raast over het land

Hoge golven slaan tegen de vuurtoren aan het eind van de Noordpier bij IJmuiden tijdens de storm. Beeld anp
Hoge golven slaan tegen de vuurtoren aan het eind van de Noordpier bij IJmuiden tijdens de storm.Beeld anp

Omgewaaide bomen, lekkende tenten en afgelaste festivals. Met wild geraas trekt een stevige storm over het land. Het waaide vandaag een uur lang met windkracht 10 in IJmuiden. Daarmee is de tweede zware zomerstorm ooit in Nederland een feit. Alleen op 12 augustus 1914 kwam het tot zo'n zware storm in de zomer.

De storm trekt vandaag verder noordwaarts langs de westkust en zal later de noordelijke provincies teisteren. Tegen het eind van de middag ligt het zwaartepunt van de storm in het noordelijk kustgebied. Boven land waait het gedurende de dag krachtig tot hard, windkracht 6 of 7.

Verschillende evenementen zijn afgelast, waaronder Zomercarnaval in Rotterdam en Amsterdam live on Stage. Ook de Zwarte Cross moest tijdelijk worden stilgelegd, maar het terrein is inmiddels weer open. Op een paar plekken in Nederland waaiden er bomen op auto's wat leidde tot gewonden. Eén man in Wolfheze kwam hierbij om het leven.

Code rood
Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor het Waddengebied en noordelijk Nederland. Overdag gold er voor Noord-Holland, Zeeland en Zuid-Holland code rood, maar dat heeft het KNMI inmiddels ingetrokken. De waarschuwing voor Zeeland en Zuid-Holland is afgezwakt naar code geel. Die geldt ook voor vrijwel de hele rest van het land. Alleen in Brabant en Limburg is geen enkele waarschuwing van kracht (code groen).

Rijkswaterstaat geeft voor heel Nederland het advies om niet de weg op te gaan. Eerder raadde de dienst al af om niet van Amsterdam naar Den Haag te rijden vanwege de storm. Talloze wegen en snelwegen zijn onbegaanbaar omdat er omgewaaide bomen en afgewaaide takken op het asfalt liggen. "We krijgen nu zelfs meldingen binnen over afgewaaide daken van vrachtwagens", zegt een woordvoerster. "Dus adviseren wij mensen dringend om niet de weg op te gaan en de reis uit stellen.''

Een straat in Den Haag bezaaid met afgewaaide takken Beeld anp
Een straat in Den Haag bezaaid met afgewaaide takkenBeeld anp

Nadat zowel de N44 als de A4 deels onbegaanbaar werden door takken en omgewaaide bomen op de weg, kan het verkeer sinds half drie niet of nauwelijks langs de A12 bij Reeuwijk, de omleidingsroute naar Den Haag. "Omrijden kan nog wel via Gorkum en Rotterdam, maar dat komt neer op anderhalf tot twee uur meer reistijd. We raden mensen gewoon af om dat te doen, zeker bij deze weersomstandigheden."

Vakantiegangers met een aanhanger of caravan kunnen het beste pas 's avonds gaan rijden, zegt de VerkeersInformatieDienst (VID). Rijkswaterstaat wijst ook op het extra risico voor lege of lichtbeladen vrachtwagens, waar zware windstoten meer vat op hebben dan op zwaarbeladen trucks.

Stormschade
Uit het hele land komen meldingen van stormschade. Het gaat vooral om omgewaaide bomen die schade hebben aangericht aan huizen, auto's en tuinen. Ook zijn op een aantal plekken gevel- en dakplaten losgewaaid. Tussen Maastricht en Sittard rijden geen treinen omdat er een boom op het spoor is gewaaid, en in Den Haag is een boom op een bovenleiding van de tram terechtgekomen. Daardoor ligt het tramverkeer op de Laan van Meerdervoort stil. Ook het tramverkeer in Amsterdam is platgelegd vanwege de storm.

Een omgewaaide boom in Amsterdam is boven op een auto gevallen. Beeld anp
Een omgewaaide boom in Amsterdam is boven op een auto gevallen.Beeld anp

Grote vertragingen luchtverkeer
Ook Schiphol had vandaag last van de storm. Tientallen vluchten liepen vertraging op, mede doordat op het hoogtepunt van de storm om veiligheidsredenen slechts één gecombineerde start- en landingsbaan beschikbaar was. Het oponthoud liep soms op tot enkele uren.

Hoewel de storm inmiddels over zijn hoogtepunt heen is, werken de vertragingen ook vanavond nog door. "Het duurt even voordat we alle vertragingen hebben ingelopen", aldus een woordvoerder van de luchthaven. "Een storm leidt nu eenmaal altijd tot een capaciteitsreductie."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden