Zware tocht voor jonge matrozen

Bemanningslid Dennis heeft er al zin in: “Het is een zware tocht, maar je doet tenminste iets zinnigs.”

Begin volgende maand zal de Hollands Glorie, een stevige rijnaak, vanuit Dordrecht opstomen richting het voormalig Joegoslavie. Aan boord bevinden zich dan onder meer vijf leerlingmatrozen, tussen de 15 en 18 jaar oud. Zij moeten er voor zorgen dat de lading, een paar ton voedsel en zevenduizend knuffelbeesten, behouden aankomt. In zeven weken tijd hoopt de Hollands Glorie en haar bemanning de reis van ruim vierduizend kilometer af te leggen.

Dennis Minderhout (15) is leerling van de schippersopleiding in Dordrecht. Hij hoopt in april dan ook van de partij te zijn. Een pleziertochtje zal het niet worden. Want naast het dagelijks onderhoud van het schip, moet de bemanning ook nog gewoon lessen volgen. En dat bijna twee maanden lang. Toch verheugt Dennis zich enorm op de reis. “De meesten van ons hebben al eens gevaren, maar nog nooit zo lang. Het is een goede manier om praktijkervaring op te doen. Bovendien doen we ook iets zinnigs voor de mensen in Joegoslavie.”

Omdat de oorlog nog steeds in volle gang is, zou het voor de jonge bemanning van de Hollands Glorie te gevaarlijk zijn de lading zelf naar de mensen te brengen. Dennis: “We varen tot aan de grens met Joegoslavie. Ik weet niet of het daar al oorlogsgebied is, maar in ieder geval wordt de lading daar overgeladen op vrachtwagens van het Rode Kruis. Die zorgen er dan voor het op de juiste plek aankomt.” Op de grens wordt ook de bemanning afgelost, door vijf nieuwe matrozen-in-de-dop. Die moeten er voor zorgen dat het schip weer behouden thuis komt. Hun voorgangers gaan met de auto weer terug naar Nederland.

Om de reis en de lading te bekostigen houdt het Rode Kruis een inzamelingsactie. De organisatie roept scholieren op allerlei acties te verzinnen. Dat kunnen sponsorlopen en rommelmarkten zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden