Zware tegenwind op komst voor Kamp

Minister Henk Kamp (VVD, economische zaken) beleefde gisteren een beroerde dag. Tot zijn grote irritatie sprak de Tweede Kamer zich uit tegen gasboringen bij Terschelling en vóór omkering van de bewijslast bij schade door gaswinning in Groningen.

Ook op een andere plek in Den Haag ondervond Kamp weerstand. In perscentrum Nieuwspoort keerden kustgemeenten zich tegen zijn plannen om windmolenparken voor de kust aan te leggen. Hun uitzicht wordt verpest, vinden ze. Slecht voor de werkgelegenheid, een ramp voor het toerisme.

Esther Ouwehand kon gisteren in de Kamerbankjes een brede glimlach niet onderdrukken. Een meerderheid van de Tweede Kamer had zojuist ingestemd met het beladen voorstel om de bewijslast voor Groningers die schade hebben als gevolg van aardgaswinning, om te draaien. Dat betekent dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (Nam) nu moet bewijzen dat scheuren in woningen niet zijn ontstaan door bevingen. "Dit is enorme winst voor Groningen", zei het Kamerlid van de Partij voor de Dieren.

Ouwehand moest zich inhouden om geen high fives uit te delen in de wandelgangen, vertelde ze na afloop van de stemmingen. Er was nog een reden voor deze euforie: de Kamer steunde haar voorstel om gaswinning in het Waddengebied voorlopig op te schorten. Dat betekent dat ook de omstreden boringen bij Terschelling in de koelkast moeten.

De opstelling van de Tweede Kamer leidt tot een harde confrontatie met Henk Kamp. De VVD-minister van economische zaken kon zijn irritatie vorige week vrijdag niet verhullen. Hij zei: "Elke week hoor ik dat we ergens tegen zijn. De Kamer is tegen schaliegas, de gaswinning in Groningen moet drastisch naar beneden. Ik zou wel eens willen meemaken dat de Kamer zich ergens vóór uitsprak."

Kamp zegt dat hij de vergunningaanvraag van het bedrijf Tulip Oil dat bij Terschelling wil boren, 'rustig' gaat bekijken. Niet eerder dan deze zomer komt er meer duidelijkheid.

De aanvaringen met de Kamer over het gas laten zien dat het gezag van de minister afbrokkelt. Vorige maand diende Ouwehand een motie van wantrouwen in tegen Kamp, omdat hij weigert nu al een besluit te nemen over gaswinning in Groningen voor heel 2015.

Die motie was kansloos en dus onschuldig. Wat gisteren in de Kamer gebeurde, is vervelender voor Kamp. Zowel het voorstel voor omkering van de bewijslast in Groningen als het opschorten van boringen bij de Waddeneilanden, kreeg steun van de PvdA.

De coalitiepartij stelde zich twee jaar lang op als een gehoorzame partner van de VVD. Tot eind 2014, toen fractievoorzitter Diederik Samsom een voorstel steunde om deze regeerperiode niet naar schaliegas te boren. Dit was tegen het zere been van Kamp, die wil vasthouden aan de mogelijkheid om proefboringen toe te staan.

Het plan om de bewijslast bij schade door aardbevingen bij de Nam te leggen, is nota bene door de PvdA ingediend. De partij is zich sinds de Provinciale Statenverkiezingen nadrukkelijk aan het profileren. PvdA-Kamerlid Jan Vos is 'superblij' dat zijn voorstel door de Kamer is aangenomen. "De bewoners hebben recht op herstel van de schade aan hun woningen", zei hij gisteren.

Vanuit het ministerie van economische zaken is naar verluidt grote druk op Kamerleden uitgeoefend het voorstel van de PvdA niet te steunen. Kamp stuurde de afgelopen week liefst twee brieven naar de Kamer waarin hij uitlegt waarom hij omkering van de bewijslast een slecht idee vindt. Tevergeefs. PvdA'er Vos: "Ik vind Kamp een kundig minister die ik hoog heb zitten, maar hij komt met geen enkel overtuigend argument."

De ministerraad zal zich vrijdag buigen over het conflict tussen Kamp en de Kamer. In theorie is het mogelijk dat de minister de hele Mijnbouwwet, waarin de Kamer de omkering van de bewijslast nu heeft vastgelegd, intrekt en niet naar de Eerste Kamer stuurt. "Ik houd daar rekening mee", zegt Liesbeth van Tongeren (GroenLinks). "Kamp zit er geharnast in."

Gaswinning

'Ik zou wel eens willen meemaken dat de Kamer zich ergens vóór uitsprak', zei Kamp nadat hij voor de zoveelste keer werd tegengewerkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden