Zware tegenslag voor Kiplagat

Kiplagat (rechts) volgt het spoor van winnares Afework (links) en Kibet. ( FOTO PAUL VREEKER, ANP)Beeld ANP

egmond – - Met Lornah Kiplagat en Hilda Kibet aan de start werd in Egmond gehoopt op een triomf van Nederlandse signatuur. De praktijk was een deceptie met voor één hoofdpersoon mogelijk verstrekkende gevolgen.

Tegenvallers waren door de beide op Keniaanse grond geboren nichtjes op voorhand ingecalculeerd. De halve marathon van Egmond valt immers in de aanloop naar het serieuze wedstrijdseizoen dat nog enkele maanden ver weg ligt. Alles staat in het teken van de olympische missie op de marathon.

Kibet kon daarom wijzen op verwaarloosd snelheidswerk in verband met het voorgenomen olympisch kwalificatie in april. De 29-jarige atlete heeft baan en cross vaarwel gezegd, om het lopen op de weg technisch volledig onder controle te krijgen. Ze was op de boulevard van Egmond weliswaar teleurgesteld over haar vierde plaats, maar „het is gewoon te vroeg voor de topvorm”.

Hoe anders blijft het tij zich tegen Kiplagat keren. Met haar al 36 levensjaren heeft ze alleen de olympische droom in Londen nog voor ogen. In september vorig jaar voelde ze zich na een inactieve periode van vijftien maanden in topvorm, maar moest ze met pijn in een kuitspier in de Dam tot Damloop buigen voor Kibet.

Die wedstrijd liep ze verbeten uit, waarbij ze de problemen niet lichter maakte. Gisteren werden de twijfels die ze vrijdag over haar lichaam uitsprak bevestigd. „Na de race zullen we zien hoe ik er voorsta”, was haar voorspelling. Dat werd al na dertien kilometer duidelijk, toen ze zich voor de strandopgang in het rulle zand moest forceren en haar kuit weer opspeelde en haar tot overgave dwong.

Dat het niet goed zat werd dus sneller duidelijk dan haar lief was. Op het strand was overigens al te zien dat hier niet de oude Kiplagat liep. De drievoudige wereldkampioen halve marathon is er de vrouw niet naar om achteraan bij de groep aan te sluiten, zoals ze gisteren deed. Zelfs al staat de wind schuin tegen.

Aanvallen is haar eeuwige parool, tegenstanders uitputten voor de finishlijn in zicht komen. Maar gisteren bleek ze zelfs niet in staat te reageren op tempoversnellingen. Een aantal malen moest ze meters achterstand goedmaken op een ondergrond waarop ze met haar lange passen en relatief grote lichaam moeilijk uit de voeten kan. Constant was ze op zoek naar de harde plekken van het strand, alsof ze wilde vluchten voor problemen.

Kan de veterane haar olympische droom nog verwezenlijken, en zo ja, hoe? Gisteren spoedde ze zich linea recta naar haar hotel om de kuit in een ijsbad onder te dompelen. Een kuit die haar na de Dam tot Damloop tot vier weken rust dwong, maar waarvan de verrekking pijnsignalen bleef uitzenden. Net zoals een toenemend aantal andere lichaamsdelen protesteren tegen wéér een nieuw trainingsregime voor wéér een nieuwe comeback.

Kiplagat heeft een positieve inborst, maar was gisteren volgens haar echtgenoot en manager Pieter Langerhorst zwaar aangeslagen. „Zo’n blessure kan een keer voorkomen, twee keer baart zorgen”, zei hij. „Dit is vooral mentaal een zware tegenslag. Zit de angst voor weer een blessure eenmaal in je hoofd, dan loop je met de rem erop.”

Vandaag wordt een echo van het pijnlijke lichaamsdeel gemaakt, daarna kan een behandelplan worden opgesteld. Ze zal zeker twee tot drie weken verliezen op weg naar de geplande marathon van half april in Londen. Dat ziet Langerhorst niet als onoverkomelijk probleem. Duurt het langer dan moet worden gekozen voor een najaarsmarathon.

Wel is het behandeltraject van haar fysiotherapeut Gerard Hartmann verstoord. Dat is erop gericht de spieren rond het zwakke lichaamsdeel te versterken. „Daar zat ze middenin”, aldus Langerhorst. „Nu zal Lornah daarmee opnieuw moeten beginnen, en daar ben je al snel een half jaar mee zoet.”

Kiplagat zou aanvankelijk een lucratieve halve marathon lopen in Abu Dhabi. Toen die werd verschoven koos ze voor Egmond, waar het strand voor iemand met haar klachten een reëel risico kon vormen. „Het is altijd link om in Egmond te lopen”, aldus Langerhorst. „Het strand is een risico, het weer is een risico. Maar aan de andere kant, de Dam tot Damloop is volkomen vlak, en daar blesseert ze zich ook.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden