Zware straffen zijn voorwaardelijk

Kan Italië de boetes wel innen in Nederland?

Het is een hels karwei: de marmersplinters van de Barcaccia-fontein zoeken tussen die dekselse 'sampietrini' stenen in het centrum van Rome. De nauwe en diepe gleufjes tussen de stenen maken het een bijna onmogelijk klus. Die Barcaccia-fontein staat er enigszins gehavend bij sinds Feyenoordsupporters er twee dagen eerder bierflesjes tegenaan gooiden.

Rond de vijftig relschoppers werden opgepakt en veroordeeld. De straffen waren fors. Er werden celstraffen van maximaal 16 maanden opgelegd en geldboetes van 40.000 tot 45.000 euro. Om de burgemeester van Rome aan te halen: 'wie vernielt, moet betalen.' Maar gaan de raddraaiers dit bedrag echt betalen? En zo niet, draait Feyenoord voor de kosten op?

"De burgemeester weet niet waar hij het over heeft" zegt de Italiaanse advocaat Lorenzo Contucci. Feyenoord is niet aansprakelijk, volgens de Italiaanse advocaat. "Het gebeurde buiten het stadion, daarom dragen ze geen verantwoordelijkheid." De opgelegde gevangenis- en geldstraffen zijn voorwaardelijke straffen, zegt Contucci die verschillende Italiaanse voetbalsupporters strafrechtelijk bijstond. "Als zo'n supporter binnen vijf jaar nog een keer wordt opgepakt in Italië heeft hij een probleem. Dan gaat hij achter de tralies."

De relschoppers met geldboetes hebben weinig te vrezen, volgens Contucci. "Het lukt de overheid al niet om de Italiaanse burger openstaande boetes te laten betalen. Laat staan dat ze dat bij Nederlanders wel voor elkaar krijgen.

De Nederlandse advocaat Jeroen Soeteman is een andere mening toegedaan; Soeteman was advocaat van de Celtic-supporters eind 2013 na rellen in Amsterdam. Het Italiaanse OM kan via het Nederlandse OM de hooligan dwingen de boete te betalen. "Dan krijgt zo'n supporter ineens het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) op zijn dak." Het komt binnen Europa steeds vaker voor dat 'straffen door landen worden overgenomen', zegt hij.

En dat is niet het enige: ook de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) kan de aangehouden supporters nog een extra sanctie opleggen, volgens Soeteman. "De KNVB kan op aanvraag van het OM de supporters een stadionverbod geven."

Probleem daarvan: het verbod geldt alleen binnen Nederland, dit verbiedt de voetbalsupporter niet om naar de wedstrijden van zijn club in het buitenland te gaan. "Zo'n internationaal stadionverbod bestaat nog niet", meldt Koen Adriaanse van de KNVB. De KNVB en Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) strijden, zegt hij, al jaren voor een meldplicht. "De meldplicht verplicht supporters zich op de wedstrijddag te melden. Zo voorkom je dat ze op eigen houtje naar het buitenland reizen."

Zolang de meldplicht er niet is, hebben hooligans vrij spel, zegt Soeteman. Want: iedereen heeft het recht om naar Rome te gaan. Helemaal zinloos vindt hij de voorwaardelijke geld- en gevangenisstraffen niet: "Andere hooligans zullen echt wel een extra keer nadenken voor ze naar Italië gaan en daar een steen uit de grond trekken."

CDA: Pak paspoort van hooligans af

De supportersrellen in Rome houden ook Den Haag bezig. De regeringspartijen VVD en PvdA vinden dat relschoppers die zich in het buitenland misdragen hebben, daarvoor ook in Nederland moeten worden aangepakt. Onlangs nam de Tweede Kamer een nieuwe, verscherpte, voetbalwet aan. Daarin is onder andere de (digitale) meldplicht opgenomen. CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma zei gisterochtend zich te schamen voor het gedrag van de supporters, hij pleitte voor het afpakken van de paspoorten van hooligans. Dat zien PvdA en VVD anders. Omdat in de meeste Europese landen vrij gereisd kan worden, heeft dat volgens hen weinig zin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden