Update

Zware storm trekt over het land

Beeld anp

Nederland heeft te maken met zware storm die over het land raast. Vooral de noordelijke provincies worden getroffen. Het KNMI heeft voor het noorden code rood afgekondigd en treinen van Arriva en NS rijden daar niet meer.

Drukke dag voor de brandweer
De brandweer is vandaag sinds 6.00 uur in totaal 1032 keer uitgerukt in verband met de stom. Dat meldt de site Alarmeringen.nl, die meldingen van onder meer overlast bijhoudt.

Vooral de regio's Noord-Holland Noord, Haaglanden en Hollands Midden hebben veel last van de harde wind. Die regio's kregen respectievelijk 217, 146 en 111 meldingen over stormschade.

In de noordelijke provincies valt het aantal meldingen van stormschade tot dusverre erg mee. Bij de brandweer in Friesland en Groningen waren tot 17.00 uur zo'n 25 meldingen binnengekomen. Meestal ging het om omgewaaide bomen die op een auto terechtkwamen of losgewaaide daken. In het Friese Koudum kwam bijna de complete gevel van een woonhuis naar beneden. De schade is aanzienlijk, maar er raakte niemand gewond.

Ziekenhuis Haarlem ontruimd wegens storm

Een locatie van het Kennemergasthuis in Haarlem wordt donderdag ontruimd wegens de storm. Patiënten en personeel gaan onder begeleiding naar buiten en niemand mag het gebouw nog in. Er zijn problemen met het dak, volgens een woordvoerster.

Het gaat om de locatie in Haarlem-Noord voor dagverpleging en kortverblijf. Politie en brandweer zijn er aanwezig. Vier patiënten die de nacht in het ziekenhuis zouden doorbrengen, worden overbracht naar een andere locatie. Volgens het ziekenhuis is de veiligheid van deze patiënten niet in het geding.

Evacuatie in België
Ook aan de Belgische kust hebben ze last van de storm. De Vlaamse kustgemeente Bredene evacueert uit voorzorg ruim 2000 inwoners.

Weeralarm: code rood voor Noord-Nederland

Het KNMI heeft aan het begin van de middag voor het noorden een weeralarm afgegeven vanwege de naderende storm. Voor de provincies Friesland, Groningen en Noord-Holland geldt de hoogst mogelijke waarschuwing, code rood. Ook voor het IJsselmeergebied en de Wadden geldt een weeralarm.

Vanaf het middaguur kunnen er zeer zware windstoten tot 120 kilometer per uur voorkomen. Op de Waddeneilanden kunnen de windstoten 130 kilometer per uur halen. Bovendien zal er een windkracht 9 komen te staan langs de kust, met windkracht 10 en mogelijk zelfs windkracht 11 in het Waddengebied. Het weeralarm geldt waarschijnlijk tot 18.00 uur 's avonds.

"Er bestaat een groot risico op omvallende bomen. Ook boomtakken, dakpannen, dakbedekking en gevelplaten kunnen loskomen en rondvliegen. Verder kunnen grote objecten omvallen, zoals bouwsteigers en hijskranen. Kwetsbare verkeersdeelnemers lopen een groot risico'', waarschuwt het KNMI.
In de provincies Drenthe, Zuid-Holland en Flevoland geldt een code oranje voor extreem weer.

Storm legt Noorden zo goed als stil
De zware storm die over met name het noorden van Nederland trekt, heeft grote gevolgen voor het openbaar vervoer. Uit voorzorg heeft de NS heeft de treindienst donderdag vanaf 14.00 uur stilgelegd in Noord-Holland, Friesland, Groningen en Drenthe. Het gaat onder meer om de trajecten Amsterdam - Haarlem, Amsterdam - Enkhuizen, Zwolle - Leeuwarden/Groningen en Groningen - Nieuweschans/Leer. Ook de treinen van Arriva in het Noorden rijden niet.

Volgens de NS zijn de risico's van bomen op het spoor, treinen of bovenleiding te groot. Het is nog niet duidelijk wanneer de treinen weer gaan rijden.

De bussen van vervoerders Arriva en Qbuzz in de noordelijke provincies zitten donderdagmiddag overvol met studenten en leerlingen die naar huis proberen te komen. Veel onderwijsinstellingen in vooral Friesland en Groningen hebben hun leerlingen vrijaf gegeven zodat ze thuis kunnen zijn voor de storm op zijn hoogtepunt is. Vertragingen zijn onvermijdelijk, waarschuwen Qbuzz en Arriva.

Steeds meer meldingen stormschade
Het aantal meldingen van stormschade is sinds het middaguur aan het stijgen. Van de in totaal bijna 440 meldingen sinds 06.00 uur zijn er 384 na 12.00 uur gedaan. Dat meldt de site alarmeringen.nl, die de meldingen van onder meer overlast bijhoudt.

De meldingen kwamen het afgelopen uur vooral uit Hollands Midden (31), Noord-Holland Noord (30), Amsterdam-Amstelland (29), Gooi en Vechtstreek (25), Haaglanden en Zaanstreek-Waterland (beide 19).
Van de steden gaat Amsterdam aan kop, met 50 meldingen.

Extreem hoge golven boven de Wadden
De storm leidt tot uitzonderlijk hoge golven op de Noordzee boven de Waddeneilanden. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij laten weten. Eén schip, de Borkumrif, heeft golven van 11,80 meter gemeten ten noord-noordoosten van Schiermonnikoog. Verschillende schepen op de Noordzee melden een windkracht van 11 à 12. "Golven van bijna 12 meter zijn voor Nederlandse begrippen extreem, zeker voor boven de Wadden", aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden